Три златни правила за хората с хипертония


Три златни правила за хората с хипертония
Снимка: сърце, кардиолог

Хипертонията е тиха глобална епидемия, засягаща повече от 1,3 милиарда души по света, като почти половината от тях дори не знаят, че имат високо кръвно налягане.

Хората с хипертония трябва да предприемат три стъпки, за да поддържат състоянието си под контрол и да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Вижте още: Овесено или бадемово мляко: Кое е по-полезно

1. Подходящи спортове за хипертоници

Спортувайте, избягвайте солта, не пушете цигари...

Общите съвети за здравословен начин на живот се удвояват, ако искате да избегнете инфаркт, деменция, бъбречна недостатъчност и други здравословни състояния, които могат да бъдат причинени от пренебрегнатата хипертония.

Това означава много упражнения, балансирана диета, малко сол и живот без цигари. Здравословният начин на живот също ще помогне да намалите приема на лекарства за кръвно налягане.

Спортове за издръжливост като колоездене, ходене или плуване са най-добри, в идеалния случай поне три пъти седмично за 30 до 45 минути. Важно е обаче да избягвате претоварването на сърдечно-съдовата система. Ако отидете да бягате например, опитайте се да не спринтирате до степен, в която да не можете да си поемете дъх

2. В тези часове трябва задължително да измервате кръвното си

Хипертониците, трябва да измерват кръвното си сутрин, веднага след като са станали от кревата и вечер в 20 часа. Това време според кардиолозите определя най-добре състоянието на сърцето им. Разбира се, трябва да измервате кръвното си и винаги, когато усещате неразположение.

Когато измервате кръвното си налягане у дома, стойностите обикновено са по-ниски от тези, които ще получите, когато измерват кръвното ви налягане в лекарския кабинет. Това е така, защото много хора страдат от т.н "синдром на бялата престилка", при който вдигат кръвно от притеснение.

Записването на стойностите в дневник или приложение е отлична идея, за да следите здравословното си състояние, дори ако се чувствате добре.

Вижте още: Мислите, че сте с вирус? Може да страдате от синдром на "коледната елха"

3. Всичко, което трябва да знаете за приема на лекарствата

Лекарствата трябва да се приемат точно както е предписано от лекаря. Това означава, че дори да се чувствате добре, не трябва да намалявате дозата – поне не без лекарско одобрение.

Всеки, който приема АСЕ инхибитори, сартани или диуретици, трябва редовно да проверява бъбречната си функция и нивата на калий, тъй като тези лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, могат да увредят бъбреците.

Експертите по сърдечно здраве съветват скрининг веднъж преди започване на терапията, четири седмици след това, след това след три месеца и после на всеки шест месеца, съобщава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама