Психолози: 5 закона на здравата и щастлива връзка


Психолози: 5 закона на здравата и щастлива връзка
Снимка: iStock

Психолозите смятат, че щастието и удовлетворението в една връзка зависят от 5 ключови фактора. Нещо повече, тези фактори не са инстинктивни и изискват старание и работа от двамата партньори.

Вижте още: Защо той продължава да се връща в живота ви

1. Състрадание

Състраданието е способността да си представите себе си на мястото на някой друг и да му дадете обратна връзка. Тя може да бъде подкрепа или утеха.

След като сте живели няколко години с един човек, може да си помислите, че се познавате много добре. Това обаче може да бъде пречка по пътя ви да развиете емпатия един към друг във връзката.

2. Внимание и учтивост

Всички сме склонни да подценяваме значението на малките прояви на учтивост и внимание. В отношенията често се появява порочен кръг: единият партньор показва, че е разстроен, другият прави същото и всичко това води до сериозен конфликт. В този случай жест като букет цветя, любим шоколад, вкусна вечеря или прегръдка може да ви помогне да премахнете напрежението в отношенията.

3. Партньорство

Някои двойки толкова свикват един с друг, че започват да се отнасят един към друг като съквартиранти. И всеки започва да живее собствения си живот. В тази ситуация двойките пренебрегват мнението на партньорите си, когато вземат решение.

А това е най-лошото нещо, което можете да направите. Този подход най-вероятно ще доведе до чести спорове и раздяла. За да избегнете това, трябва да вземете важни решения, като вземете предвид мнението на партньора си. Защото тези решения вероятно ще повлияят не само на вас, но и на човека до вас.

Вижте още: 7 брутални знака, че той няма да се омъжи за вас

4. Спекулиране

Не се опитвайте да четете между редовете, когато вашият партньор ви каже нещо неутрално или дори хубаво. По този начин вие ескалирате несъществуващ конфликт. Или конфликт, който съществува само в главата ви. Не спекулирайте в никоя ситуация, просто попитайте директно партньора си какво наистина е имал предвид.

5. Благодарност

Кажете на партньора си колко сте благодарни при всяка възможност, която имате. Може да не повярвате, но тази дума е вълшебна. Партньорът ви ще усети че е полезен и нужен. А вие вероятно ще чувате думата „благодаря“ по-често от обикновено, не само за нещо голямо, но дори и за малките неща.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама