6 знака, че НЕ обичате себе си достатъчно


6 знака, че НЕ обичате себе си достатъчно
Снимка: iStock

Липсата на любов към себе си е може би най-голямата пречка за намирането и романтичната любов. Когато не обичате себе си, как ще вярвате, че някой наистина може да ви обича?

Самочувствието не означава просто "да се чувствате добре със себе си". Самочувствието се гради върху това да бъдете добри, компетентни, привлекателни и да го признавате. И да обичате себе си не означава, че харесвате всичко в себе си, а че осъзнавате, че сте привлекателни и достойни за любов.

Как да разберете, че НЕ обичате себе си достатъчно:

1. Не можете просто да бъдете себе си

Хората, които обичат себе си, са уверени и вярват, че могат да се справят с всичко. Тези, които са несигурни или не обичат себе си, често си слагат маска, за да се съобразят с обществените очаквания, като бъдат каквито смятат, че трябва да бъдат. Може би се чувствате нервни в социални ситуации, сякаш се страхувате да не бъдете "разкрити" и истинското ви "Аз" да излезе наяве. 

Вижте още: 12 закона на Вселената, които ще променят живота ви

2. Притеснявате се какво мислят другите хора

Всички ние се притесняваме малко за това какво мислят другите хора. Но при тези, които не обичат себе си, тревогата е по-голяма и поглъщаща. Причината е, че нямат стабилно самочувствие, затова гледат навън, за да получат одобрение. 

Ако някой ви похвали, изпитвате облекчение, чувствате се добре. Ако някой ви отхвърли, значи сте безполезни, губещи. Чуждите мнения са всичко за вас и една леко негативна забележка може да съсипе целия ви ден, седмица или месец!

3. Прекалено много угаждате на другите

Хората, които не обичат себе си, разчитат на другите като мярка за това колко обичани са. Най-вероятно често поставяте нуждите на другите над собствените си, за да им угодите и да получите тяхното одобрение.

4. Не се доверявате на собствената си преценка

Борите се да вземате решение и когато го направите, се страхувате, че е грешното. Никога не сте напълно сигурни и не можете да се доверите на себе си.

5. Чувствате се като измамници

Известно също като "синдром на самозванеца". По принцип се съмнявате в себе си и способностите си,  чувствате се като измамници. Сякаш някой ден всички ще открият дълбоката тъмна тайна, че всъщност не сте човекът, за когото са ви мислили.

Вижте още: Ако имате проблеми, прочетете тази притча

6. Говорите лоши неща за себе си

Ако не обичате себе си, винаги ще се укорявате. Всички правим това до известна степен, но е важно да забележите кога прекалявате и да го пресечете в зародиш.

Негативните мисли са като магнити, те привличат все повече и повече негативност и цикълът може да излезе извън контрол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама