5 храни за здрава вагина

  • 5 храни за здрава вагина
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 03.04.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Много жени подценяват важността на поддържането на здрава вагина. Но когато разберете, че всяка една на четири жени получава гъбична инфекция поне веднъж в живота си и повече от 50% ще развият болезнена уринарна инфекция през живота си, става важно да търсите начини за превенция.

Предлагаме ви да видите кои храни ще ви помогнат да подобрите вагиналното и урогениталото здраве.

1. Кисело мляко и пробиотици

Храните, с високо съдържание на натурални пробиотици, са богати на бактериални култури, които помагат за вагиналното ни здраве. Натуралното кисело мляко, например, е познато, че помага при гъбични инфекции и балансира Ph на тялото. Според Everyday Health, други ферментирали храни като кисело зеле и мисо имат същия ефект.

2. Авокадо

Авокадото е богато на калий и витамин В6, както и помага за производството на естествен лубрикант за влагалището, което предотвратява сухота. Здравословните мазнини в авокадото също така имат положителен ефект за заздравяването на вагиналните стени, а също е известно, че засилват либидото.

3. Сладки картофи

Сладките картофи са заредени с мощни нутриенти и витамини, включително витамините А, C и B, фибри, манган, калций и желязо. Тези съставки помагат за поддържането на здрави и силни вагинални и уринални стени, осигурявайки антиоксиданти. 

4. Чесън

Чесънът е една от тези суперхрани, които помагат при множество болести. Той има силен антимикробни и антигъбични свойства, което означава, че помага за предотвратяването на сърбеж, вагинално течение, инфекции на пикочните пътища, както и миризма във влагалището. Чесънът е познат, че се бори с гъбичните инфекции и засилва имунитета.

5. Тъмни зеленолистни 

Тъмните, зеленолистни зеленчуци като кейл, спанак и салата са изключително богати на витамините А и C, което помага за доброто кръвообръщение и битката с инфекциите. Зелените зеленчуци може да помогнат за намаляване на сърбежа и усещане за парене във влагалището, а също за предотвратяване на сухота.

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.