Шоколадови кексчета с мента и лайм

  • Шоколадови кексчета с мента и лайм
    Дата:
Дата: 25.06.2015
Iwoman.bg

Кой обича шоколад? Ето един много шоколадов десерт с привкус на метна и лайм.

Необходими продукти за 10 кексчета:

100 гр брашно (около 1/2 ч.ч.)

2 с.л. какао на прах

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

60 гр меко масло със стайна температура

1/4 ч.ч. захар

1/4 ч.ч. прясно мляко

50 гр черен шоколад (60% какао)

1 яйце (със стайна температура)

За шоколадовата глазура:

няколко пресни листа мента

1 лайм (зелен лимон)

100 мл течна сметана (която не съдържа растителни мазнини)

50 гр черен шоколад

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 160º С. В купа смесете брашното със содата, бакпулвера, солта и какаото.

Разбийте маслото със захарта до получаването на кремообразна смес. Постепенно добавете млякото и предварително разтопения на водна баня шоколад. Накрая привавете и яйцето.

Спрете миксера и постепенно добавете брашнената смес, като внимателно разбърквате с дървена или пластмасова шпатула. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Включете миксера и разбийте за още 2 минути.

Разпределете сместа в силиконови формички за кексчета. Не ги пълнете повече от 2/3. Ако нямате такива, може да използвате голяма форма за кекс.

Сложете в предварително загрята фурна и печете около 30-35 минути, ако използвате малки форми и около 60 минути за голяма.

Преди да ги извадите от фурната, проверете с клечка за зъби дали са готови. Ако по клечката не остане от сместа, може да извадите. Оставете да се охладят.

През това време подгответе глазурата.

Изсипете сметаната в купа за разбиване. За да се разбие добре, трябва да е охладена. Извадете я от хладилника точно преди да започнете да я приготвяте.

Включете миксера на висока скорост и разбивайте около 10 мин. Готова е когато образува връхчета и не се разтича.

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. Финно настържете кората на лайма. Нарежете ментовите листа на много дребно.

Смесете сметаната с леко охладения шоколад, ментовите листа и кората от лайм.

С помощта на нож за хранене намажете кексчетата с готовата глазура. Декорирайте с пресни ментови листа или настъргана кора от лайм.

Сложете готовите кексчета в хладилника за около 1 час, преди да ги сервирате.

Източник: sundaybakeclub.com

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.