Древните зърнени храни получават все по-голямо признание като вкусни, питателни съставки с богати и интересни истории за произход. И само една от тези зърнени храни е соргото. Ако нямате представа какво е, не сте единствени. Всъщност, вие бихте били в същото положение като много хора, които все още не посягат към това пълнозърнесто зърно, защото или не знаят, че съществува, или не знаят как да го използват за готвене. Научете какво е соргото и как е полезно за вашето здраве.
Какво представлява соргото?
Соргото е растение, което е част от семейство тревисти - Poaceae. Поради способността му да расте и да се развива в сухи и предразположени към засушаване райони като Африка и Индия, то е основна култура на тези места. В резултат на това соргото всъщност е една от най-консумираните зърнени култури в света.
Още: 6 начина, по които тялото ви алармира за ниско желязо
Историята на това зърно също е интересна. Доказателствата показват, че дивото сорго е било събрано за първи път от ловци-събирачи в Сахара още 8000 г. пр. н. е.4, а за първи път е било опитомено някъде между 2000 и 1700 г. пр. н. е.
Подобно на много други зърнени култури, соргото се предлага в няколко различни форми, като пълнозърнести зърна, перлени зърна, брашно, сироп и дори изсушено, за да се пука като пуканки. В пълнозърнестата си и перлена форма соргото прилича малко на киноа или кускус и има леко дъвчаща текстура, както и вкусен ядков аромат. Напуканото сорго има същия вкусов профил, но хрупкава текстура, а сиропът от сорго или сладкото сорго има сладък, ядков вкус, сравним с този на меласата.
Ползи от соргото
Още: 6 "лоши" храни, които трябва да ядете, за да намалите риска от инсулт
Но соргото не е просто вкусна съставка, а истинска суперхрана. To е богато на растителни протеини, диетични фибри, витамини и минерали. С високо съдържание е на микроелементи като желязо, магнезий, витамини от група В и калий. Освен това в тази древна зърнена култура ще откриете и забележителни количества мед, фосфор, селен, цинк и растителни съединения5. Тези хранителни вещества се комбинират, за да насърчат следните ползи за здравето:
Здраве на тъканите
Порция от ½ чаша сорго съдържа 10 грама протеини, което е чудесен източник на протеини на растителна основа. Този протеин е от съществено значение за непрекъснатия растеж, възстановяване и поддържане на различни тъкани, включително мускули, органи, кожа, коса и кръв.
Здраве на червата
Високото съдържание на фибри в това зърно е добро предзнаменование и за здравето на червата. Порция от ½ чаша сорго съдържа 6,5 грама фибри, които могат да подпомогнат храносмилането. Соргото съдържа и пребиотици и полифеноли, които според изследванията могат да подхранват полезните чревни бактерии и да насърчават процъфтяващия чревен микробиом6.
Метаболитно здраве
Фибрите и протеините, които се съдържат в соргото, променят и метаболитното здраве. Както протеините, така и фибрите допринасят за здравето, тъй като насърчават ранното засищане, което от своя страна помага за предотвратяване на преяждането и поддържане на здравословно телесно тегло. Това спомага за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания. Тези макронутриенти също така помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, като подпомагат управлението и превенцията на метаболитни нарушения като диабет тип 2.
Здраве на сърцето
Фибрите, които се съдържат в соргото, особено разтворимите фибри, се свързват с холестерола от храната в тънките черва, като го извеждат от организма, когато отидем до тоалетната - много по-добър резултат, отколкото да се абсорбира в кръвта. Това е важно за хората, които отдават приоритет на здравето на сърцето, тъй като високите нива на холестерола могат да доведат до атеросклероза8 или натрупване на плаки по вените и артериите. Сърдечните заболявания често (поне) частично са резултат от тези натрупвания с течение на времето.
Имунна система
Соргото съдържа 12 важни витамини и минерали като цинк, селен и мед, които подпомагат здравата имунна система. Съдържанието на растителни съединения и антиоксиданти9 в това зърно също допринася за тези ползи за укрепване на имунната система. Антиоксидантите помагат за отстраняването на свободните радикали в тялото ни, които, когато са в изобилие, увеличават риска от хронични заболявания като рак и сърдечни болести.
Здраве на костите
И накрая, съдържанието на магнезий, фосфор и калий в соргото помага за изграждането и поддържането на здрави кости. Това се постига чрез намаляване на загубата на костна маса11 и синергично действие с други микроелементи, изграждащи костите, като калций12 и витамин D.