4 лесни трика за отглеждане на палма у дома


4 лесни трика за отглеждане на палма у дома
Снимка: iStock

Палмата има цял куп разноводиности и живее под една или друга форма в почти всеки дом. И съвсем очаквано - тя внася много свежест и красота, а пък и не е особено капризна, което я правя идеален избор за начинаещи градинари. Според формата на листата си палмите са разделени основно на два вида -  ветрилообразни и перестолистни и въпреки, че и двата вида не са претенциозни за отглеждане, има няколко трика, които ще направят съвместния ви живот по-приятен. 

Пръскане на листата

Един от най-често срещаните проблеми, който се проявява при палмите е този с техните листа, които в не редки случаи изсъхват или падат. Причините за това може да са или появата на някакви вредители по тях, недостатъчното поливане на растението или обратно, неговото преполиване. Повечето от палмите, като драцената например, обичат влагата. Ето защо поне един път в седмицата е добре да пръскате  листата им с вода, с помощта на пулверизатор. Така те ще поемат необходимата им влага и няма опасност да изсъхнат.

Вижте още: Как правилно се подрязва орхидея и кога се прави

Влажност на почвата

И докато сме още на темата за поливането, трябва да отбележим, че влажността на почвата също е от голямо значение, за доброто състояние на палмите. Те не бива нито да се засушават, нито да допуснете преполиването им, а винаги да се поддържа умерено влажна почва. Голямо значение за това колко често ще я поливате има мястото, на което се намира тя в стаята. През лятото, когато е топло е добре това да става всеки ден, а през зимата през 10 дни. Все пак преди да го направите е добре да проверите горният слой на почвата и да използвате само вода със стайна температура.

Влажност на въздуха и температурата

Влажността на въздуха и температурата в помещението също са много важни. Ако забележите, че листата на палмата започват да се цепят и изсъхват, това е ясен признак, че влажността в помещението не е достатъчно висока. Палмите не обичат и прекалената топлина и студа. Най-благоприятните за тях условия са при температури от около 18 до 25 градуса по Целзий. Сред тях има и видове, които издържат и на по-ниски температури, като хамеропс, ховея и финиковата палма. Въпреки това и при тях тя не трябва да пада под 5-8 градуса.

Светлина

Друг много важен фактор за доброто развитие на палмите е и осветеността на стаята. Тук златната среда също е най-благоприятна за тях. Те имат нужда от много светлина, но не и да са изложени пряко на парещите слънчеви лъчи. Добре осветено място, далеч от прозолеца е идеално за тях, но все пак, ако няма такова и трябва да я поставите близо до него, то се постарайте да подсигурите сянка в най-голещата част от деня, като дръпнете пердето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама