4 трика за пестене на ток през зимата


4 трика за пестене на ток през зимата
Снимка: iStock

Един от най-високите разходи във всяко домакинство е този за ток и съвсем логично – всеки се чуди как да спести някой и друг лев от скъпото електричество. Само с малко предвидливост и няколко добри навика можете да сведете до минимум количеството енергия, което използвате през зимата.

1. Изключете уредите, включени в контакта

Изключете от електрическата мрежа уредите, които не ползвате всеки ден. Макар да не работите с тях, те също консумират енергия, за да са в режим “готовност”. Особено важи този съвет за зарядните за компютър и телефон. Не ги дръжте в контактите.

2. Почистете хладилника си

Не говорим само за онзи стар буркан, който стои в задната част на хладилника от месеци и се страхувате да отворите. Махането на ненужните предмети означава по-малко енергия, използвана за охлаждане на нещата в хладилника и повече пари.

3. Дайте почивка на бойлера

Не дръжте бойлера включен през цялото време. Всички съвременни бойлери ви дават възможност да ги настроите точно колко да загряват водата. Освен това, повечето бойлери имат добра изолация и може спокойно да съхраняват водата топла до 12-14 часа Използвайте нощната тарифа.

4. Не отваряйте фурната, докато готвите

Избягвайте да отваряте фурната, докато готвите. След всяко отваряне търпите топлинна загуба. Изключвайте я поне 5 минути преди крайното време за готвене, за да се възползвате от остатъчната топлина. Добрият уплътнител е много важен и се отразява на консумацията на енергия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама