5 брилянтни приложения на яйчените черупки в градината


5 брилянтни приложения на яйчените черупки в градината
Снимка: iStock

Когато мислите за яйчени черупки, вероятно си представяте деликатни черупки, които предпазват жълтъка и белтъка. Но знаете ли, че те могат да бъдат ценен ресурс за вашата градина? Тези на пръв поглед незначителни остатъци всъщност могат да предложат многобройни предимства. Ето как да използвате яйчени черупки във вашата градина!

1. Органичен тор

Натрошените яйчени черупки са отличен източник на калций, който е от съществено значение за растежа на растенията. Просто смелете черупките на фин прах и ги поръсете около основата на вашите растения. Докато черупките се разграждат, те отделят калций в почвата, обогатяват я и насърчават здравословното развитие на корените.

Вижте още: Как да отгледате вкусни боровинки, които да берете години наред

2. Стартер за семена

Яйчените черупки могат да служат като естествени закваски за семена. Внимателно отстранете горната част на черупката, изплакнете я и пробийте малък отвор на дъното за дренаж. Напълнете черупката с почва за саксии и засейте семената си. След като разсадът е готов за трансплантация, можете да засадите цялата черупка директно в земята. Черупката ще се разложи, осигурявайки хранителни вещества на младото растение.

3. Средство срещу вредители

Много градински вредители, като охлюви, плужеци и червеи не харесват острите ръбове на натрошените яйчени черупки. Създайте защитна бариера около вашите растения, като поръсите натрошени яйчени черупки в почвата или оформите кръг около основата на растенията. Този естествен възспиращ фактор може да помогне за задържането на нежелани същества.

4. За по-добър дренаж

Черупките на яйцата могат да подобрят качеството на вашата почва, като увеличат нейния дренаж и аерация. Натрошените яйчени черупки могат да се смесят с почвата или да се добавят към компостни купчини, за да се подобри цялостната структура. Порестият характер на черупките също помага за задържане на вода, като гарантира, че вашите растения получават подходяща влага.

Вижте още: Кога да извадите цветята на балкона

5. Контрол срещу листни въшки

Листните въшки и други насекоми с меко тяло могат да опустошат вашата градина. За да се преборите с тях по естествен път, направете чай от яйчени черупки, като поставите натрошени черупки във вода и ги оставите да се накисват за една нощ. Прецедете сместа и напръскайте растенията си, за да отблъснете вредителите ефективно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама