5 грешки в кухнята, които всички домакини допускат


5 грешки в кухнята, които всички домакини допускат
Снимка: iStock

Изкуството на готвенето е предизвикателство, тъй като изисква много умения, време и фокус. Идеалната цел е да приготвите ястие, което радва небцето, не залепва за дъното на тигана и не загаря. За съжаление, не всички се справяме добре в кулинарията, дори и да даваме всичко от себе си. Ето и кои са най-честите грешки, които всички допускат, дори несъзнателно.

Вижте още: Ето кои са сортовете, от които се получава най-хрупкавото кисело зеле

1. Варите паста в много малко вода

Приготвянето на паста изглежда лесно, но в действителност не е така. Трябва да имате предвид някои фактори. Например, необходимо е да се използва достатъчно количество вода. В противен случай макароните може да станат прекалено сухи, да се слепят или да залепнат за тенджерата. Решението на тези потенциални проблеми е да се изчислят приблизително четири литра вода за половин килограм суха паста.

2. Не взимате предвид времето за готвене на всяка съставка

Много от нас започват готвенето със задушаване на чесъна, след това на лука и другите подправки. След това добавяме другите съставки. Чесънът обаче, когато е нарязан на ситно, се сварява и дори загаря, преди да добавите останалите съставки. Затова е препоръчително първо да научите кои зеленчуци се готвят бързо и кои отнемат повече време. По този начин ще усъвършенствате реда, в който трябва да готвите всяка съставка.

3. Осолявате накрая

В някои стари рецепти можете да прочетете: „Добавете сол на вкус, когато сте готови“. Ако следвате този съвет, вероятно храната ще е по-солена в някои части, отколкото в други. Също така трябва да внимавате да не добавите много сол, защото може да развалите ястието.

Правилното нещо, което трябва да направите, е да добавите сол, докато добавяме съставките и опитвате от време на време. По този начин гарантирате, че вкусът се абсорбира и подобрява, но преди всичко е еднороден.

4. Режете продукти, докато тиганът се нагрява

Хората често загряват тиганите си, докато все още режат съставките, които ще използват. Но това вероятно не е най-добрият начин да правите нещата. Тиганът може да е толкова горещ, че не само ще изгорите всичко, но и едва ли ще имате време да добавите подправки или други (забравени) съставки.

5. Режете с тъп нож

Тъпият нож е много по-опасен, отколкото изглежда, тъй като може лесно да се изплъзне и да повреди месото, зеленчуците или пръстите ви. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да имате под ръка инструмент за наточване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама