5 груби грешки, които домакините допускат при подреждане на масата


5 груби грешки, които домакините допускат при подреждане на масата
Снимка: iStock

Обичате ли да организирате вечери и да каните гости? Тогава вероятно знаете някои правила за подреждането на маса. Независимо дали сте начинаещи, когато става дума за тази част от забавлението, или сте създавали креативни и изящни трапези от години, в крайна сметка е лесно да направите грешка, особено по невнимание.

Например, може да не знаете, че не винаги е необходимо да имате стандартна вилица, нож и лъжица, поставени на място. Ето кои са най-често срещаните грешки на домакините според Мика Майер, треньор по етикет и основател на Beaumont Etiquette.

1. Липсващи или излишни прибори

Приборите са от съществено значение за почти всяко хранене, но начинът, по който ги поставяте и количеството, което имате на масата, трябва да варира в зависимост от ястията, които сервирате. Основната подредба на масата обикновено изисква поне една вилица и един нож. Ето кои са грубите грешки, що се отнася до приборите:

- Ножове, обърнати в грешната посока - острието винаги трябва да гледа към чинията.

- Прибори от грешната страна на съда - вилицата винаги трябва да се поставя отляво, а ножът -отдясно.

- Прибори за хранене, от които нямате нужда - Например, поставянето на вилица и лъжица за десерт, когато сервирате само сладолед, би било неправилно.

ЦВЕТЯТА, КОИТО ВСЯКА ХИТРА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ИМА В ДОМА СИ

2. Неправилни чаши

Когато става въпрос за поставяне на чаши, не забравяйте да ги съобразите с това, което сервирате. Първо, запознайте се с различните видове стъклени изделия – например, чашата за бяло вино е по-тънка, а чашата за червено вино има по-широка купа.

3. Претъпкана трапеза

Общото правило е, че трябва да поставите на масата само предмети, от които вашите гости ще се нуждаят, за да се насладят на храната си. За да се намали струпването, слагайте само ястията по ред, вместо да нареждате различни блюда, които да стоят с часове.

4. Лошо подбрана покривка

Планирате да използвате покривка? Уверете се, че е с правилния размер и форма. Помислете и за нейната дължина - колкото по-дълга е покривката, толкова по-официална е тя. Вариантите със средна дължина са най-подходящи за случайни събирания.

5. Разсейващи централни елементи

Свещите и цветята са две често срещани области, които често водят до грешки при подреждането на масата. Те трябва да са или достатъчно ниски, или достатъчно високи, за да насърчат зрителния контакт. В противен случай свещите трябва да се поставят на маса само когато е тъмно, при това да са без аромат, тъй като те могат да променят вкуса на храната.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама