5 кухненски отпадъка, които можете да използвате в градината


5 кухненски отпадъка, които можете да използвате в градината
Снимка: iStock

Много от продуктите, които не успяват да си намерят място във вашите ястия, могат да се използват в градината – като щит за вредители и животни и за повишаване на хранителните вещества в почвата. Опитните градинари знаят никога да не изхвърлят тези кухненски отпадъци, защото с тях можете да подобрите цялостното здраве на вашата градина.

Черупки от яйца

Не изхвърляйте яйчените си черупки, след като сте ги счупили — вместо това ги натрошете и ги поръсете върху лехите си. Черупките са почти изцяло направени от калциев карбонат - това осигурява калций, но карбонатът ще неутрализира киселинността на почвата и ще направи почвата по-алкална. Избягвайте да използвате яйчени черупки около киселолюбиви растения като азалии.

Вижте още: Почвена смес или пръст: Каква е разликата и как да изберете

Пикантни храни

Опитайте се да поставите пикантни остатъци близо до растенията, за да предотвратите вредителите. Докато някои хранителни остатъци могат да привличат животни, като миещи мечки, опосуми и плъхове, други могат да излъчват миризми или да съдържат съединения, които ги отблъскват. Пикантните чушки съдържат капсаицин, съединение, което отблъсква бозайници и насекоми.

Цитрусови кори

Друг остатък от храна, който можете да използвате, за да попречите на животните да безпокоят вашите растения, са цитрусовите кори. Тези от портокали, лимони и грейпфрути, съдържат естествени съединения, които отблъскват мравки, листни въшки и котки.

Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април

Утайка от кафе

Утайката от кафе може да допринесе с полезни хранителни вещества за вашата почва. След като сварите кафето си, поръсете утайката около основата на вашите растения.

Бананови кори

Използвайте банановите кори като тор – те са богати на калий, фосфор и калций, които са основни хранителни вещества за растежа на растенията. Заравянето на бананови кори в почвата им позволява да се разлагат постепенно, освобождавайки тези хранителни вещества. Нарязването им на ситно предварително също ускорява процеса на разлагане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама