5 начина да използвате по-малко електроенергия и да пестите пари


5 начина да използвате по-малко електроенергия и да пестите пари
Снимка: iStock

Енергийната ефективност е полезна както за околната среда, така и за вашия джоб. Имайки това предвид, ето списък от няколко лесни начина да намалите потреблението на електроенергия, да намалите сметките си и да дадете своя принос за планетата.

1. Уверете се, че вашият воден цилиндър е правилно изолиран

Всички знаем това, но е важно. Когато мислим за разходите на ток, веднага се сещаме за сушилнята или бойлера. Затоплянето на вода обаче използва повече енергия от всичко друго в повечето домове и може да представлява половината от годишните ви разходи за електроенергия в някои случаи. Можете да намалите разходите си за затопляне на вода с до 30% само като правилно изолирате резервоара.

Включвайте бойлера само когато имате нужда от гореща вода. Не го оставяйте 24/7 - тъй като това само ще увеличи сметката ви.

Вижте още: Ето защо зарядните устройства НЕ трябва да стоят в контакта, когато не се използват

2. Използвайте вашата съдомиялна машина

Вярвате или не, вашата съдомиялна машина е по-ефективна от вас. Съдомиялната машина използва около половината от горещата вода, която бихте използвали, ако миете съдовете си на ръка. Така че е полезно както за околната среда, така и за джоба ви.

Просто се уверете, че я включвате само когато е наистина пълна. И няма нужда от предварително изплакване.

3. Сменете програмата на пералнята

До 80% от енергията, която вашата пералня или съдомиялна машина използва, е за загряване на водата, а не за работа на машината. (Ето защо еко измиванията често отнемат много повече време от стандартните измивания - те загряват водата по-бавно, за да ви спестят пари.) Така че изберете 30-градусово пране за дрехите си, където е възможно, както и 50-градусово миене на вашите съдове. Джобът ви ще ви благодари и крайният резултат ще бъде практически същият!

4. Купувайте по-енергийно ефективни уреди

Ако е време да смените хладилника, пералнята, сушилнята или аспиратора, добра идея е да разгледате енергийните рейтинги. Съвременните уреди са много по-ефективни от по-старите модели, но класацията ще ви помогне да изберете най-ефективния модел. Оценките, които наскоро бяха актуализирани, сега варират от A до G, като A е най-ефективният.

Вижте още: Защо да поставите топка от алуминиево фолио във фурната?

Най-ценната информация обаче е действителното количество електроенергия, което се използва за цикъл или за час. Някои ултрамодерни перални и съдомиялни машини могат да извършат пълно натоварване за около една единица електричество.

5. Използвайте таймер за осветлението

Щепселът с таймер е рентабилен и лесен начин за контролиране на времето за светване и изключване на осветлението в дома. Те са доста евтини за закупуване - като основните струват най-много 10-15 лева и могат да помогнат много за намаляване на електроенергията ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама