6 трика за пране, които ще променят живота ви


6 трика за пране, които ще променят живота ви
Снимка: iStock

Може би се чудите какво може да е толкова трудно при прането на дрехи в пералня? От време на време обаче получаваме не толкова добри резултати като все още мръсни ризи, мънички дупки на любимите ни тениски или пък дрехи със съмнителен аромат. Освен това пералнята има тенденция да се разваля по някаква неизвестна причина. Така че, за да спестите малко време и пари, както и да удължите живота на дрехите си, запомнете тези полезни съвети.

1. Възползвайте се от предимствата на микрофибъра

Мъхът е сив "пух", който е особено забележим върху тъмните дрехи. Причината за появата му са малки влакна, които се отделят от една дреха и се утаяват върху повърхността на друга. Малка микрофибърна кърпа ще ви помогне да се отървете от досадния мъх. Добавете го в барабана и започнете да перете, а по време на процеса на сушене мъхът ще полепне по кърпата.

Вижте още: 5 съвета как да използвате правилно климатик в жегата

2. Проверете състоянието на барабана

Пералнята, която не работи правилно, може да доведе до дупки в дрехите ви. Тънък найлонов чорап може да ви помогне да разберете дали машината е виновникът. Сложете го на дланта си и го прокарайте по вътрешността на празния барабан. Ако чорапът не е скъсан, пералнята не прави дупки и не къса дрехите. Ако е скъсан, трябва да се обадите на техник.

3. Поставете гъба в пералнята

Хората, които имат котка или куче, знаят много добре, че космите на техните домашни любимци остават по дрехите дори след пране. Но този проблем може да бъде сведен до минимум. Просто поставете чиста гъба за миене на съдове в барабана заедно с прането – по нея ще полепнат животински косми.

4. Поставете обувките в торба за пране

Много хора перат маратонките си машинно, което е добре. Но най-добре е да ги перете в специална торба за пране. Между другото, обувките могат да се перат с пране от същия цвят и текстура, например с дебели кърпи или дънки.

Вижте още: 4 интериорни грешки, които състаряват дома ви (СНИМКИ)

5. Добавете вода за уста в барабана

За да почистите барабана от бактерии и микроби, можете да използвате просто и достъпно средство - вода за уста. Този продукт, предназначен да направи дъха ни свеж, може лесно да премахне неприятните миризми от барабана на пералнята. Просто трябва да излеете малко количество водата за уста в празния барабан и да стартирате празен цикъл.

6. Почистете чекмеджето за перилен препарат

За да почистите чекмеджето от мръсотия и бактерии, трябва да поставите 2 чаши бял оцет и около 20 капки етерично масло в него и след това да пуснете цикъл на пране. Не е лоша идея да използвате етерично масло от чаено дърво, което има противогъбични свойства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама