5 съвета как правилно да използвате климатик в жегата


5 съвета как правилно да използвате климатик в жегата
Снимка: iStock

В жегата климатикът е единственото спасение за поддържане на идеалната температура в помещението, което е залог за нормалното функциониране на нашето тяло. Но от страх да не се разболеят, много хора отказват да използват климатика през лятото.

Проблеми могат да възникнат единствено ако нарушите правилата за експлоатация и поддръжка на климатика. Важно е температурата в помещението да не е по-ниска от 21-22 градуса, това е физиологична норма, при която всеки човек ще се чувства комфортно. При този температурен режим нашата сърдечно-съдова система функционира нормално.

Вижте още: 6 ежедневни предмета, за чиито тайни не сте и подозирали

1. Планирайте поддръжката преди големите жеги

Потърсете компания за поддръжка на климатични системи преди активния сезон. Това ще ви даде спокойствие, че вашият уред е в добро състояние и ако има някаква неизправност, ще бъдат предприети навременни мерки.

2. Почиствайте и сменяйте редовно филтъра

Това ще помогне на вашия климатик да бъде ефективен и стабилен, без да замърсява въздуха в помещението. Важно е да обърнете внимание с какъв тип филтър работи климатикът и да следвате указанията за поддръжка.

За да направите това, трябва внимателно да отстраните праха и повърхностната мръсотия с прахосмукачка, след това да накиснете филтъра във вода за 10-15 минути и да го изплакнете. След това можете да го напръскате с домашно приготвен спрей от оцет и вода, за да убиете бактериите, и да го оставите да изсъхне на открито. Ако забележите, че мрежата има дупки, трябва да смените филтъра с нов. Честотата на почистване трябва да бъде не по-малко от веднъж месечно.

3. Уверете се, че зоната около външния модул е чиста

Нищо не трябва да пречи на въздушния поток на вътрешното и външното тяло. Отстранете всички остатъци, включително високи треви и храсти, ако има такива. Поддържайте външния модул и зоната около него чисти, за да помогнете на системата да функционира правилно.

Вижте още: Така ще премахнете потни петна от матрак

4. Не отваряйте твърде често прозорците

Ако температурата в стаята е 22 градуса, а навън е 35 градуса и трябва да излезете скоро, тогава можете да изключите климатика или да отворите прозореца. Топлият въздух ще навлезе бързо в стаята, тялото ви ще се адаптира и ще избегнете шока, който се получава от излизане от студено на топло. Направете това и при прибиране у дома.

5. Избягвайте използването на уреди, които произвеждат топлина

Може да не го осъзнавате, но уреди като сушилня, съдомиялна машина, фурна произвеждат голямо количество топлина, когато работят. Климатикът трябва да работи двойно повече, за да охлади стаята. Вместо да използвате този уред през деня, когато е горещо, гответе и почиствайте късно следобед или вечерта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама