7 неочаквани приложения на пчелния восък


7 неочаквани приложения на пчелния восък
Снимка: iStock/Guliver

Всички използваме мед за подслаждане на чая, за готварски рецепти, за маски за лице и какво ли още не. Но знаете ли, че остатъчният продукт от меда, пчелният восък, може да се използва по още безброй начини? Обикновено той се разтопява в калъпи, които се срещат по различни фермерски базари. Ние ви гарантираме, че това би била добра покупка, защото пчелният восък е натурален продукт, който може да използвате във вашия дом, в бюти рутината си и дори при готвене. Ето няколко нестандартни приложения.

1. Ръчно направени свещи

Добре, няма да лъжем - да купиш свещ от магазина е доста по-лесно, отколкото да я направиш сам. Но хубавото в това да я сътворите със собствените си ръце, е че можете да контролирате какви съставки има вътре, а и да изберете аромат.

2. Добре смазани чекмеджета

Развълнувахте се, когато наследихте скрина от махагон на старата си леля? Но после разбрахте колко скърца всеки път, когато отворите някое чекмедже. Ето че на помощ идва пчелният восък. Разтрийте част от този естествен лубрикант върху скърцащите дървени повърхности, врати и прозорци и ще бъдете изумени от резултата!

3. Съдове за многократна употреба

Пластмасата е адски вредна за природата, а и като цяло за планетата. Но когато става дума за запазване на храната ви свежа, има по-устойчива алтернатива на обичайния ви пластмасов контейнер за храна. Съществуват биоразградими съдове за многократна употреба, които се правят от пчелен восък, памук, масло от жожоба и дървесна смола.

4. Полирани мебели

Столовете ви в трапезарията изглеждат малко износени? Намажете ги с домашен лак за мебели! Всичко, от което се нуждаете, са две съставки – пчелен восък и кокосово масло. Загрейте продуктите на котлона, докато се разтопят напълно. Оставете сместа да се охлади и втвърди, а след това внимателно нанесете върху дървените мебели с помощта на микрофибърна кърпа.

5. Пастели за децата

Накарайте децата си да помогнат в този проект. Смесете равни части пчелен восък и сапунени стърготини, а след това разтопете в подходящ съд на котлона. След като се разтопи, изсипете във формички и добавете по няколко капки боя за храна, за да получите различни нюанси. Оставете пастелите да се втвърдят за няколко часа и воала!

6. Домашна козметика

Пчелният восък често се използва в козметиката заради способността си да задължа влагата в кожата. Това го прави идеален за поддържане на напукани устни и суха кожа. Отново трябва да разтопите на котлон малко пчелен восък, малко косово масло и 3-4 капки етерично масло по ваш вкус.

7. Водоустойчиви обувки

Имате чифт обувки, които пропускат, но пък обичате толкова много? Няма проблем. Първо почистете обувките, за да премахнете мръсотията. Намажете малко пчелен восък директно върху обувките а и след това ви вкарайте в сушилнята, за да попие. Попийте излишното количество и сте готови за дъждовните дни!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама