8 хитри начина да запазите храната свежа за по-дълго


8 хитри начина да запазите храната свежа за по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Колкото по-здравословна е храната, толкова по-кратък е нейният срок на годност. Това е така, защото има нула консерванти, химикали или изкуствени добавки. Ако се притеснявате къде и как да съхранявате всичките си пресни продукти, има много начини да запазите свежестта им за по-дълго. С тези трикове не само ще спестите време, енергия и пари, но и ще храните тялото си с по-питателна и здравословна храна!

1. Съхранявайте кафе във фризера

Излишните кафе на зърна, които няма да използвате през следващите няколко седмици, ще останат свежи във фризера, стига да ги държите в херметически затворен контейнер. Само не забравяйте да оставите замразените зърна да се размразят напълно, преди да отворите контейнера.

2. Изстискайте лимонов сок върху нарязани ябълки

Добавете малко лимонов сок към нарязаните ябълки, за да не станат кафеникави.

7 ДОМАШНИ РАСТЕНИЯ, КОИТО СА СУПЕР ЛЕСНИ ЗА ГЛЕДАНЕ

3. Изплакнете ягодите в оцет

Съхраняването на пресни ягоди, дори в хладилника, обикновено ги кара да омекнат и мухлясат. Това се дължи на невидимите бактерии, които могат да бъдат намерени вътре. За да почистите ягодите си и да удължите срока им на годност, смесете 4 части вода с 1 част оцет в купа и накиснете вашите пресни ягоди за 5 минути. Изплакнете с хладка вода.

4. Увийте листните зеленчуци в хартия

Зеленолистните, като маруля, лапад и спанак са склонни да увяхват лесно. Тъй като са крехки и имат високо съдържание на вода, трябва да ги измиете и подсушите внимателно, а след това да увиете листата в чиста хартиена кърпа. Най-добре ги разпределете на порции и поставете в пликче или контейнер в хладилника.

5. Дръжте гъбите в хартиени пликове

Пресните гъби се състоят от около 92% вода, което ги кара да омекват и да мухлясват бързо. Съхраняването на гъби в хартиени пликове, а не в найлонови, позволява на хартията да абсорбира излишната влага и да предотврати абсорбирането на други течности от съседни продукти.

6. Направете буркани с чушки и краставици

За да извлечете максимума от тези покупки на едро, поставете част от зеленчуците в стъклен буркан с малко саламура. Не само ще се окажете с вкусна гарнитура, но и ще имате свежи и хрупкави зеленчуци месеци наред!

7. Съхранявайте цитруси в хладилника

Цитрусовите плодове имат пореста кожа, която ги кара да изсъхват много бързо, когато са изложени на топли температури. За да запазите лимоните и портокалите си свежи, ги поставете в хладилника.

8. Поставете билките в зехтин

Пресните билки са склонни да изсъхват много бързо заради ниското съдържание на вода. Чудесен начин да запазите вашите пресни билки е като ги съхранявате в олио или зехтин. Това не само ще добави допълнителен вкус към вашите ястия, но и ще намали времето за приготвяне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама