Доматите ви се напукват? Това са причините


Доматите ви се напукват? Това са причините
Снимка: iStock

Определено не е приятно да видите как доматът, който нетърпеливо сте наблюдавали от седмици в градината, внезапно получава огромна пукнатина. Често изглежда, че това се случва точно когато са узрели за бране.

Причини за напукване на доматите

Цепенето на доматите е често срещано, дори за ветерани градинари, особено през горещи, сухи лета.

1. Непоследователно поливане

Доматите се чувстват най-добре при умерено поливане. При по-продължителен сух период, внезапно последван от проливен дъжд, доматите абсорбират вода бързо, карайки плодовете да се разширяват по-бързо, отколкото обвивката може да се разтегне. Това, за съжаление, може да причини напукване на доматите.

Вижте още: Така е правилно да се поливат розите

2. В почвата липсват хранителни вещества

Доматите с ниско съдържание на калций и калий са склонни да се напукват по-лесно. Ако сте обогатявали почвата си с компост, това може да не е проблем. Въпреки това, преди да добавите каквито и да било добавки, е разумно да направите почвен тест.

Начинът, по който един домат се напуква, всъщност може да подскаже основната причина

1. Радиални пукнатини

Това са вертикални разцепвания, минаващи надолу по домата, които обикновено се наблюдават след проливен дъжд при почти узрели домати. Доматите с радиални пукнатини трябва да се консумират бързо.

Вижте още: 6 приложения на содата в градината

2. Концентрични пукнатини

Те се образуват около върха на домата. Обикновено са свързани с неравномерен растеж или дисбаланс на хранителни вещества и често се влияят от непоследователни модели на поливане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама