Дори опитните градинари правят тези грешки с пипера през август


Дори опитните градинари правят тези грешки с пипера през август
Снимка: iStock

Дори опитните градинари допускат тези грешки в грижата за пипера през август.

Грешка №1: Активно използване на азотни добавки

Чушките обичат интензивното подхранване, така че ентусиазираните градинари ги торят всяка седмица, без да пестят от фосфор, калий и азот. Но през август ситуацията се променя.

Първо, голямото количество азот провокира активния растеж на младите издънки, което забавя времето на узряване. Следователно дозировката на азотните торове трябва да бъде сведена до минимум, като се съсредоточите върху фосфора и калия. Идеалните пропорции са 1 част азот, 3 части калий, 3 части фосфор.

Грешка №2: Интензивно подхранване

През август земята постепенно започва да изстива. Това се отразява на дейността на кореновата система. Тя вече не абсорбира толкова интензивно хранителни вещества.

В този период дори опитните градинари продължават да торят в летен режим. Това се отразява негативно на химическия състав на почвата и чушките не се развиват добре с излишъка от соли.

През август е необходимо да се намали наполовина обичайната доза торове и да се извършва подхранване не по-често от веднъж на всеки 2 седмици.

Грешка №3: Пиперът узрява на храста

Чушките се откъсват от храста, когато придобият характерните за сорта размери и форма. Но след средата на август, ако ги оставите на храста, те просто няма да имат време да узреят преди застудяването на времето.

Чрез откъсването на чушките, които имат нужда от още малко време да узреят, енергията на растението се насочва към по-малките плодове. По този начин техният растеж няма да спре преди падането на есенните слани и ще приберете цялата реколта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама