Хитри начини, с които ще елиминирате плевелите


Хитри начини, с които ще елиминирате плевелите
Снимка: iStock

Плевелите могат да се появят на неподозирани места в градината – точно около красивите ви цветя и зеленчуци, от които очаквате да си хапнете, когато сезонът настъпи. Те трябва да бъдат премахнати, за да не попречат на растежа и плододаването. Ако се чудите как да се преборите с плевелите, предлагаме няколко начина, които ще ви помогнат да ги унищожите!

С ръце – класика

Просто ги скъсайте или премахнете плевелите с градинарски инструменти – нож, ножица, мотика. За да не се появят повече, трябва да ги изкорените.

С вряла вода

Стоплете водата и я сипете директно върху показалите се треви. Заради горещината те ще изсъхнат. Ако се появят отново, пак ги полейте. Това е бърз и ефективен начин за борба с плевелите. Може да използвате кана за топлене на вода, като я оставите да загрее до изключване, за да се уверите, че е достатъчно гореща.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КРАСТАВИЦИ

Със сода за хляб

Поръсете содата на местата, на които растат плевелите. Тя ще забави растежа им максимално. Подходяща е за третиране на тревите, които се провират през цепнатини на циментови плочи, тротоари и пътеки.

Със сол 

Ако забележите зелени стръкчета плевели, полейте ги с разтвор от 2:1 гореща вода и сол. Солената баня ще стопира растежа им.

С трева 

Може да стопирате растежа на досадните плевели, ако засадите зелена пътека от трева. Ако има свободен участък, в който нямате насаждения, може да го превърнете в красиво зелено кътче.

С алкохол 

Отделете част от питието си за борба с плевелите в градината. Алкохолът ще изсуши и премахне плевелите. Необходимо е да смесите две чаши вода с 30 мл водка. Последната съставка е течен сапун – сипете малко от него. Най-добре да използвате бутилка с пулверизатор, за да може да напръскате плевелите с получения спиртен разтвор.

ЕТО КАК ПРАВИЛНО ДА ПРЕСАЖДАТЕ РАСТЕНИЯ

С оцет 

Отново използвайте спрей, само че този път смесете 3 л оцет с чаша сол и малко веро или етерично масло от ароматен цитрус. Хубаво разклатете да се смесят съставките и напръскайте плевелите.

С царевично брашно 

Вземете малко и поръсете на местата, на които обикновено никнат плевели. Трябва да сте ги почистили преди това, защото царевичното брашно се използва за предотвратяване повторно поникване на тревата.

С вестници

Хитър начин да се отървете от плевелите е с помощта на вестници. Вземете няколко страници и ги застелете върху местата, където растат. Така ще блокирате проникването на слънчеви лъчи, което е нужно за растежа им. Изсипете отгоре малко пръст за допълнителна тежест.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама