Как да перете различните типове възглавници


Как да перете различните типове възглавници
Снимка: iStock

Всички ежедневно използваме възглавници, за да спим, да почиваме на тях или дори да се гушкаме, за да си починем добре. Но колко често перете възглавниците си? Може би никога, нали?

Разбира се, перете калъфките, но прането на възглавниците не е нещо, което повечето от нас правят. Но е важно да го правите, особено тези, които не са с подвижни калъфки. Те могат да бъдат оцветени, замърсени и податливи на събиране на прах, мръсотия, пот, което е нехигиенично.

И така, можете ли да перете възглавницата си във вашата пералня машина? Или трябва да я перете на ръка? Ето всичко, което трябва да знаете за това как да перете всеки тип възглавница по правилния начин.

С мемори пяна, твърда латексова пяна

Процедурата за пране на възглавници от мемори пяна или плътна латексова пяна е почти същата. От съществено значение е нито един от тези два вида възглавници да не се поставят в пералнята, тъй като това може да повреди дунапрена. Тези възглавници също не могат да се поставят в сушилня.

Ето различни начини за пране на възглавници от мемори пяна и плътен латекс:

1. Ако има малки петна:

Ако има малки петна по възглавницата, можете да ги третирате поотделно, вместо да перете цялата възглавница.

За да премахнете тези петна, можете да смесите няколко капки перилен препарат с малко вода, да потопите кърпа в нея, да я отцедите и да я попиете върху зацапаната зона. Оставете върху петното за 10 минути и след това попийте с обикновена чиста влажна кърпа.

Вижте още: 6 трика за пране, които ще променят живота ви

2. Ако искате да изперете цялата възглавница:

Ще трябва да направите нещо като вана за възглавницата. Напълнете голям леген с хладка вода и след това добавете малко препарат за пране, разбъркайте и потопете възглавницата в нея за няколко минути и я оставете да престои там.

Изстискайте водата, след като видите, че петната са избледнели и след това потопете възглавницата в чиста вода. Изцедете излишната вода и оставете да изсъхне на въздух.

С пера, фибропълнеж, полиестер

Възглавници с пера, пълнеж и полиестер можете да перете в пералня на нежна настройка със студена вода.

Първо ще трябва да проверите дали някоя от възглавниците, които ще перете, има разкъсвания. Това е така, защото ако има, може да се отвори допълнително и пералната ви машина ще се напълни с пера, пух и т.н.

1. За отделни петна:

Ако има малки петна по възглавницата, можете да ги третирате поотделно, вместо да перете цялата възглавница.

За да премахнете тези петна, можете да смесите няколко капки перилен препарат с малко вода, да потопите кърпа в нея, да я отцедите и да я попиете върху зацапаната зона. След това използвайте четка с мек косъм, за да почистите петното.

Оставете да престои 10 минути и след това попийте с обикновена чиста влажна кърпа.

Вижте още: Ето как да запазите мекотата на кърпите при пране

2. За пране на цялата възглавница:

Можете да използвате вашата пералня, за да перете две възглавници наведнъж (за да създадете баланс). Ако нямате две възглавници за пране, можете да добавите няколко памучни кърпи.

Избягвайте използването на омекотители за тъкани, тъй като те могат да накарат пълнежа на възглавницата да загуби своята плътност. След това включете пералнята на нежен цикъл, на студена вода и я оставете да изпере.

Веднъж почистени, винаги изплаквайте втори път, за да сте сигурни, че няма остатъци от препарат. Накрая изсушете в сушилня, като я настроите на средна температура и също така добавете малко вълнени топки в сушилнята, за да стане по-пухкава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама