Какъв е срокът на годност на латекса и как да разберете дали е изтекъл


Какъв е срокът на годност на латекса и как да разберете дали е изтекъл
Снимка: iStock

Ако сте собственик на жилище и заклет привърженик на „Направи си сам“, тогава е почти гарантирано, че имате ъгъл във вашето мазе, гараж или килер, отрупан с частично използвани кутии с боя: малко тревисто зелено, което сте използвали за детската стая, наполовина пълна кутия със сиво от преобразяването в хола и т.н.

Дали тези бои ще издържат до следващия ви проект? Това зависи от различни фактори, включително дали боята е на маслена основа, или латекс, как сте я използвали и как я съхранявате.

Вижте още: Домът на Гуинет Полтроу, който подхранва ума, тялото и душата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Колко дълго издържа боята?

Въпреки че всяка марка има свои собствени насоки за срока на годност на отворена или неотворена кутия, можете да очаквате интериорната боя да издържи няколко години. Боите на водна основа издържат до две години, докато латексът може да се похвали с тригодишен срок на годност.

Боя на водна основа срещу боя на маслена основа

Качеството на боята, цветът и гланцът не влияят на срока на годност, но ако трябва да съхранявате боята в гараж или навес, боята на маслена основа може да издържи по-дълго от тази на водна основа. Ако боята се съхранява в среда с променливи температури, като температури на замръзване и размразяване, боята на водна основа е по-податлива на разграждане в образуваната течност в сравнение с боята на маслена основа.

Вижте още: Не чистите тавана у дома? Голяма грешка, ето защо!

Как да разпознаем гнилата боя

Две неща, които не можете да заобиколите, са неправилната консистенция или киселата миризма. След разбъркване или смесване консистенцията трябва да е гладка - без парченца, бучки или текстура, подобна на извара.

Въпреки че може да не харесвате миризмата на прясна боя, развалена боя има много по-лош аромат. Боята, която е извън срока на годност, може да развие гранясала, понякога миризма на развалени яйца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама