Направете това и дъждът няма да съсипе реколтата на краставиците


Направете това и дъждът няма да съсипе реколтата на краставиците
Снимка: iStock

Когато лятото е топло и не е дъждовно, реколтата от краставици винаги е добра, но обилните валежи създават определени проблеми.

Краставиците обичат топлината и влагата, но когато вали няколко дни подред и температурата на въздуха падне, растенията са под истински стрес. Листата им пожълтяват и започват да падат, корените им започват да гният и не се образуват яйчници. 

В случая се препоръчва лехите да се мулчират с дебел слой окосена трева, дървени стърготини или слама. Преди това почвата трябва да се дренира, като се направят дренажни канали, както и да се разкопае.

Пръскане на краставиците с пепел и сапун - кога и как се прави

Дъждовете водят до по-бързо изчерпване на всички хранителни вещества в почвата, на което краставиците реагират остро. Ако вали непрекъснато, трябва да подхранвате краставиците на всеки 2-3 дни. Консумацията на минерални торове в този случай е много голяма, така че повечето градинари предпочитат бюджетни средства. Сред най-достъпните са:

Йоден разтвор

Той има антисептични свойства, предпазва краставиците от късна мана и сиво гниене. Счита се за източник на микроелементи, които помагат за укрепване на растението. В 10 л вода се разтварят няколко капки йод. При дъждовно време е добре краставиците да се поливат с този разтвор.

Разтвор от сапун и сода 

Използва се за листна обработка. Листата и издънките на краставиците се напояват с течността. Третирането с този разтвор предпазва растението от гъбични инфекции. В 10 л вода се разтварят 100 гр сода и се добавя 50 мл течен сапун.

Смес от кравешки и птичи тор

В 10 л вода се разтваря 500 гр оборски и 100 гр птичи тор. Разтворът се оставя за няколко часа, след което се филтрира и се използва за поливане или пръскане на краставиците. Процедурата се извършва 1-2 пъти седмично.

Пепел

Пепелта може да разпръсне директно върху лехите, а разтвор от нея се използва за пръскане на листата.  Освен краставиците, доматите, патладжанът и чушките не понасят дъждовете. В случая много градинари ги покриват с плътен найлон. По този начин не само ги предпазват от излишната влага, но и се създава парников ефект, който ускорява техният растеж.  

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама