Направете това и ще забравите за лошите миризми у дома


 Направете това и ще забравите за лошите миризми у дома
Снимка: iStock

Във всеки дом има много източници на лоша миризма, освен каналите. Често дори изрядните домакини не успяват да се справят с проблема. И в случая ароматизаторът не решава проблема, а единствено го замаскира.  За се избавите от лошата миризма, първо открийте нейния източник. Ето какво точно трябва да направите, за да ухае домът ви винаги приятно.

1. Отървете се от влагата

Влагата е основната причина за неприятните миризми във вашия дом. Ако влажността в помещението е над 60% ( почти винаги се поддържа на това ниво), трябва да използвате обезвлажнител. Подовите текстилни изделия единствено задържат влагата, особено в кухнята и банята. Сменяйте гъбите поне веднъж на 1-2 седмици - това ще предотврати натрупването на микроби върху тях.

2. Обърнете внимание на очевидните източници на лоша миризма

Кофите за отпадъци, леглата на домашни любимци и кошчетата им каналите са често източници на неприятна миризма. За съжаление, колкото повече време прекарваме с тези предмети, толкова по-малко забелязваме техните аромати. Това се нарича сензорна адаптация.

Поне веднъж месечно измивайте старателно контейнерите за мръсно бельо, кофата за боклук и нейния капак. Дори и да хвърляте боклука в торбите, които са в кофата, все пак трябва да я измиете.

Редовно (веднъж седмично или малко по-често) почиствайте постелката на домашните ви любимци.

Поне веднъж в седмицата изсипвайте в каналите смес от 1/2 чаена чаша оцет и 1 супена лъжица сода бикарбонат.

5 ХИТРИ НАЧИНА ЗА ОТПУШВАНЕ НА КАНАЛ

3. Почиствайте редовно хладилника

Правете инвентаризация на хладилника си поне веднъж месечно, за да се уверите, че в него не се задържа негодна за консумация храна. Избършете добре вътрешността му със смес от 1 част гореща вода, 1 част оцет 9% и 1 капка веро.

4. Почиствайте редовно меките повърхности

Килимите, възглавниците, тапицираните мебели, спалното бельо и завесите са отличници в абсорбирането на миризми. Добре е да се доверите на професионално почистване с пара на диваните и килимите веднъж годишно.

Колкото по-често почиствате килимите си с прахосмукачка, толкова по-малко миризми ще се задържат в тях. Ако върху тях има петно, отстранете го възможно най-скоро. Поръсете го с бакпулвер или сода, изчакайте няколко часа и след това почистете с прахосмукачка.

5. Проветрявайте

Това е най-лесният начин да поддържате въздуха в дома си свеж, особено след готвене.

6. Използвайте абсорбатори на миризми

Те представляват малки торбички, които могат да се прикрепят към мебелите, вратите или рафтовете в гардероба.

7. Не забравяйте за етеричните масла

Дифузерите не са единственият начин за използване на етерични масла. Може и сами да си приготвите освежаващ спрей.

Смесете 100 мл оцет 9%, 100 мл алкохол и 20 капки от любимото ви етерично масло. Изсипете сместа в малка бутилка с пулверизатор. Разклащайте добре преди употреба. Течността може да се използва за освежаване не само на въздуха, но и на тъканите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама