Няколко ефективни начина да омекотите кафява захар


Няколко ефективни начина да омекотите кафява захар
Снимка: iStock

Когато решите да печете бисквитки или друго сладко лакомство, по всяка вероятност предпочитате да им се насладите максимално бързо. Но ако трябва да сме честни, наистина е голям шансът да разполагате с опаковка твърда кафява захар в шкафа, което по същество я прави неизползваема в повечето рецепти.

За разлика от бялата захар, кафявата съдържа меласа, която придава златист цвят, карамелизиран аромат и лепкавост. Тъй като меласата съдържа течност, ако кафявата захар не е добре затворена, влажността в нея ще се изпари с течение на времето. Този естествен процес обяснява защо кафявата захар се втвърдява за кратко време. Ето обаче как да промените ситуацията и да я омекотите.

1. Нарязани ябълки

Добавете резени ябълки върху захарта, като ги разпределите по повърхността. Омекотяващият ефект започва след около два часа. Най-добре е да не оставяте ябълките за кой знае колко време, защото могат да станат „лигави”. Този трик е особено полезен, ако планирате да печете нещо плодово, тъй като плодовете ще придадат част от своя вкус на захарта.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА ДОМАШНА ПИЦА

2. Филия бял хляб

Хлябът съдържа много влага, която обикновено се изпарява във въздуха. Използвайте този естествен процес, като комбинирате хляба и кафявата захар в затворено пространство, за да може влагата от хляба да се прехвърли върху захарта. Резултатите са най-ефективни между 8 и 24 часа. За разлика от ябълките, хлябът няма да промени вкуса на захарта, но може да я накара да изсветлее, тъй като меласата оцветява хляба.

3. Теракота

По някаква любопитна причина теракотата има свойства, които я правят бърза и ефективна при омекотяване на кафявата захар. Накиснете едно глинено гювече във вода за около 30 минути, за да абсорбира влагата. След като времето изтече, изсушете и поставете захарта вътре за една нощ. Без никакви други усилия, вашата кафява захар трябва да бъде идеално еластична и готова за консумация още на следващия ден.

4. Микровълнова

Ако осъзнаете, че вашата кафява захар е твърда като камък, а ви трябва спешно, вероятно няма да имате време да опитате един от по-бавните методи за омекотяване. За щастие, стандартните кухненски уреди могат да бъдат полезни, въпреки че ще трябва внимателно да наблюдавате процеса. Поставете кафявата захар в купа за микровълнова фурна и я покрийте с влажна кърпа. След това загрейте захарта за 20 секунди, като я разбъркате с вилица на 10-тата секунда, за да се разхлаби.

5. Влажна кърпа

За по-търпеливите от вас, които желаят да изчакат кафявата им захар да омекне за една нощ, този мързелив вариант е идеалното решение. Поставете кафявата захар в купа и покрийте повърхността с влажна кърпа. Уверете се, че кърпата не докосва захарта и има циркулация на въздух между двете, за да има място за пренос на влага между двата продукта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама