Какво трябва да знаете за различните заместители на захарта


Какво трябва да знаете за различните заместители на захарта
Снимка: iStock/Guliver

Живовотът със сигурност би бил много по-добър без рафинирана захар, но пък никой не гори от желание да обърне гръб на всички сладки изкушения. В тези моменти на помощ се притичват различните заместители на захарта, които са далеч по-здравословна алтернатива. От агаве до мед и палмова захар, ето какво трябва да знаете за тези продукти.

Агаве

Много хора свързват агавето, която произхожда от растението агаве, родом от южната част на САЩ и Латинска Америка, с текила. Но при него се крие много повече от добра съставка за маргарити. Нектарът от агаве има много нисък гликемичен индекс, тъй като почти цялата захар е фруктоза. Това означава, че е по-малко вероятно да направите скок на кръвното си налягане по начина, по който прави обикновената захар. За да печете с агаве, използвайте 2/3 чаша за всяка чаша бяла захар, посочена в рецептата. Използването на агаве със сигурност ще промени структурата на вашите печива, но все пак ще добави много сладост. Той има подобен състав на царевичния сироп.

Пчелен мед

Независимо дали го хапвате с филийка препечен хляб, или го разбърквате в чаша чай, медът е една от най-популярните алтернативи на захарта. Той има същото количество калории като агавето и е по-сладък от захарта, така че обикновено не се нуждаете от толкова мед, за да постигнете същото количество сладост. Тъй като медът е по-плътен от гранулираната захар, можете да замените една чаша захар само с 2/3 чаша мед.

10 ИЗНЕНАДВАЩИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МЕДА

Палмова захар

Палмовата захар идва от сока на палмовите дървета (може да намерите и кокосова палмова захар, която е разновидност на този нерафиниран подсладител). Има светло кехлибарен цвят и подобен на карамел вкус. Обикновено е по-малко сладка, по-мека и по-ронлива от обикновената рафинирана захар. Грубата текстура също може да промени консистенцията на печивата, но пък е идеална за добавка към кафе.

5 ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНОТО ПИЕНЕ НА ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

Сироп от кафяв ориз

Той може да бъде етикетиран като сироп от оризов малц или просто оризов сироп в магазина за хранителни стоки, но става дума за един и същ продукт. Неговата плътна консистенция е подобна на кленов сироп, меласа или царевичен сироп, така че можете да го използвате вместо някоя от съставките. Отличен е за свързване на съставки и може да помогне за създаването на влажен, влажен десерт.

Стевия

Има голяма разлика между стевията, която купувате в хранителния магазин, и растението стевия, което може да отглеждате у дома. Продуктите, продавани в хранителния магазин, не съдържат цели листа от стевия. Те са направени от високо рафиниран екстракт от листа на стевия, наречен ребаудиозид А (Reb-A). Най-добре се използват за добавяне на сладост към чаша кафе, чай или купа овесени ядки. Въпреки че можете да го използвате при печене, стевията е много по-сладка от обикновената захар, така че не препоръчваме да ги замествате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама