Колко захар съдържат различните храни


Колко захар съдържат различните храни
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който се интересува от хранене знае, че трябва да ограничи рафинираните въглехидрати и свободните захари за сметка на зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни. Обикновено съображенията са празните калории и свързаните с тях последствия.

Калориите обаче ограничават информацията до това колко енергия се получава от дадена храна. Много по-важно е колко бързо тялото получава на разположение глюкозата – градивният елемент за произвеждане на енергията. Отговор на този въпрос дава гликемичният индекс (ГИ). В специализираната литература срещам термина мениджмънт на въглехидратите, нека разберем защо.

Какво е гликемичен индекс (ГИ)

ГИ подрежда въглехидратните храни в скала от 0 до 100 в зависимост от промените в нивата на кръвната захар (глюкозата) след консумация на дадената храна. Целта на ГИ е поддържането на сравнително постоянни нива на кръвната захар през деня и предотвратяването на резките колебания в стойностите.

Освен при вече установени проблеми с инсулина, където кръвната захар трябва строго да се следи, храненето, съобразено с ГИ има редица позитиви и е подходящо:

за намаляване на възпалението и подобряване на микробиома;

за отслабване и поддържане на оптимално тегло;

при висок холестерол, за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания;

при метаболитен синдром и диабет тип 2.

Основният принцип за поддържане на оптимални нива на кръвната захар е да се избират храните с ГИ до 55. Тези въглехидрати са с нисък ГИ и се усвояват бавно и постепенно.

Храните с висок ГИ (над 70) рязко покачват глюкозата в кръвта, съответно бързо се метаболизират. След консумация на такива храни, панкреасът трябва да произведе големи количества инсулин, за да пренесе свободната глюкоза в клетката, където тя да се превърне в енергия. За храни с междинен индекс се смятат тези, които попадат в скалата между 55 и 69.

Тъй като рядко ядеш само един единствен продукт, важно е да знаеш, че ГИ може да се балансира. Когато например ядеш храна с висок ГИ е добре да я комбинираш с друга с нисък (например печен картоф със зелена салата). В крайна сметка те интересува ГИ на цялото ястие, а не само на отделните продукти.

7 ЗНАКА, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАТЕ СЪС ЗАХАРТА

Къде колко захар има

Според различните източници, стойностите на ГИ варират, така че не ги приемай за абсолютни, а просто като ориентир. Имай предвид и всички фактори, които могат да променят ГИ

Най-общо казано храните се разделят в три категории:

Храни с нисък гликемичен индекс (до 55) – повечето зеленчуци и плодове, бобови и повечето нерафинирани зърнени

Храни със среден гликемичен индекс (между 56 и 69) – Картофи, царевица, бял ориз, кус кус

Храни с висок гликемичен индекс (над 70) – бял хляб, оризовки, всички десети и захарни изделия.

Ето и извадка на храните от Harvard Medical School:

Зеленчуци

зеленолистни, кръстоцветни – 10

домати, краставици, тиквички, репички – 10 - 15

морков – 39

ямс – 54

тиква, варена - 64

сладък картоф – 70

картоф, варен – 82

картоф, печен - 98

Плодове

грейпфрут – 25

лимон - 25

ябълка – 36

круша – 38

банан – 48

праскова – 42

фурми, сурови – 42

портокал – 45

грозде, черно – 59

стафиди – 64

диня - 72

ябълков сок - 43

портокалов сок - 52

Захари

фруктоза - 23

мед - 61

трапезна захар - бяла и кафява - 65

глюкоза - 100

Зърнени

ечемик – 25

елда – 40

ръж - 41

булгур – 47

кафяв ориз, варен – 50

бял ориз, варен – 72

киноа – 53

овесени ядки - 55

кус кус - 65

паста, варена 20 мин – 58

паста, ал денте - 46

паста, пълнозърнеста - 42

царевица, варена – 78

оризовки - 87

Бобови

леща – 28

зелен фасул - 30

нахут - 30

грах - 54

бял боб - 79

 

Автор: Весела Петрова, veselapetrova.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички