Полезно: 10 употреби на спрея WD-40 в дома


Полезно: 10 употреби на спрея WD-40 в дома
Снимка: iStock

Може би сте чували за спрея WD-40 като за един от онези продукти, които могат да се използват по много начини, дори ако винаги се обръщате към него по една и съща причина, като смазване на скърцаща панта на врата, например. Въпреки това, той има много повече употреби, отколкото някога бихте си помислили - всъщност, според уебсайта на WD-40, има над 2000 документирани употреби. Ние ви представяме 10 начина как можете да го използвате в дома си.

1. Отстранете следите от ожулване от пода

При редовна употреба, дори и да сте внимателни, подовата ви настилка може да получи различни драскотини. Следващия път, когато забележите грозна драскотина, не се безпокойте – просто посегнете към WD-40. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате зоната и след това да избършете. После почистете пода, както обикновено, за да се отървете от всички остатъци от WD-40.

2. Отървете се от остатъците от стикери, етикети и др.

Независимо дали сте закупили нова стъклена ваза или сте поставили етикети на различни буркани в килера си, които по-късно искате да промените, нека си признаем – нищо не е по-разочароващо от старателното отлепване на стикер или етикет, само за да останете с лепкав остатък. Решението за това обаче се оказва WD-40. Напръскайте зоната и я оставете да престои поне една минута, по-дълго, ако остатъците са особено упорити. След това избършете с кърпа или хартиена кърпа. Ако все още има лепкав остатък, нанесете малко повече WD-40. За нула време всяка следа от лепкавост трябва да изчезне!

Вижте още: 15 полезни приложения на кислородната вода

3. Предотвратяване на ръжда

Ако сте от хората, които винаги случайно оставят металните си инструменти навън в дъжда или снега, има лесен трик за това. Когато забележите онези инструменти, които са били забравени, просто ги намажете с малко WD-40. Смазочното вещество трябва да помогне да се предотврати образуването на ръжда.

4. Отстранете всички петна от вашата мивка от неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана са относително лесни за почистване и дезинфекция, но понякога може да се окажете с особено упорито петно, което просто не изглежда да помръдва. В такива случаи посегнете към WD-40. Спреят ще ви помогне да се справите с това петно веднъж завинаги, независимо дали се дължи на ръжда, твърда вода или мазнина. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате разтвора върху засегнатата област и след това да избършете - лесно!

5. Справете се с мръсотията от фуги за плочки

Дори ако почиствате банята си редовно, може да бъде предизвикателство да лъснете фугите – бихме се обзаложили, че много малко хора имат търпението да изтъркат всеки сантиметър от фугиращата смес по време на седмичното си дълбоко почистване. Лесен начин да се справите с тази задача е да напръскате WD-40 върху зоната, която искате да почистите дълбоко, и след това да я измиете със сапунена вода. Този съвет се отнася за плочките навсякъде в дома ви - от плочките на пода в банята до кухненския гръб.

6. Почистете тоалетната чиния

WD-40 може да бъде чудесен избор за почистване на тоалетна чиния, особено ако се опитвате да се отървете от петна от варовик или други упорити следи. Както при повечето съвети за WD-40, всичко, което наистина трябва да направите, е да го напръскате върху зоната, която искате - дайте му няколко минути да свърши работата си и след това изтъркайте цялата тази мръсотия.

Вижте още: 3 начина да почистите дома си с корите от цитруси

7. Почистете грила си

Ако обичате редовно да печете на скара, но не сте най-големият фен на дълбокото почистване на вашето барбекю след всяка употреба, обърнете се към WD-40 за бързо и лесно решение. Продуктът може да се напръска върху охладена скара, която изглежда малко мръсна, и след това да се изтърка с телена четка.После изплакнете скарата с малко обикновен сапун и вода.

8. Почистете колекцията си

Въпреки че може да мислите за WD-40 като за нещо, което може да помогне за подобряване на полезността на артикула, справяйки се с неща като скърцащи панти, той също може да се използва за подобряване на външния вид на много неща. WD-40 може да се използва като вид полиращ агент, който можете да пръскате върху голямо разнообразие от предмети - от изкуствени цветя до естествени предмети като миди до метални предмети. След като отстраните излишъка, ще останете с искрящ краен продукт.

9. Третирайте петна от танин

Както всеки любител на кофеина знае, ако се случи да получите петно от чай или кафе върху повърхност като светлия ви плот, справянето с него може да бъде предизвикателство. За щастие, това е още една област, в която WD-40 може да бъде полезен. Просто покрийте петното с WD-40 и използвайте влажна кърпа или гъба, за да изтриете.

Вижте още: 7 трика за почистване на баня, за да не се налага да търкате с часове

10. Отстранете петна от масло в гаража

Ако имате маслени петна по алеята или в гаража си, WD-40 може да ви помогне да се отървете от тях. Ако петното е прясно, започнете с хартиени кърпи, за да попиете колкото е възможно повече излишната мазнина. След това обилно покрийте петното с WD-40.  Оставете WD-40 да престои около 15 минути - дръжте домашни любимци и деца далеч от зоната, тъй като петното се накисва.

След това използвайте четка с груб косъм, за да изтъркате маслените петна, докато се разхлабят. Изплакнете мястото с вода - горещата вода ще бъде най-ефективна. Ако все още има маслени петна, можете да повторите стъпките по-горе, за да ги направите по-малко видими. Накрая използвайте сода за хляб, за да попиете останалото масло или остатъци от пода на гаража или алеята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама