Засадете това в градината си и кърлежите няма да я доближат


Засадете това в градината си и кърлежите няма да я доближат
Снимка: iStock/Guliver

Част от кърлежите са разпространители на опасни за хората и животните инфекции.  През топлите месеци всеки, който има градина, прекарва голяма част от свободното си време в нея. В случая освен стандартните превантивни мерки може да се засадят и някои растения, които с аромата си отблъскват кърлежите.

Вратига

Растението предпазва от кърлежи благодарение на миризмата си, която не се харесва на членестоногите. Ароматът му наподобява този на камфора. Обикновената вратига расте добре в богата на хранителни вещества глинеста почва. Тя обича слънцето.

Коча билка

Друг представител на флората, чиято миризма е приятна за котките, а за кърлежите е отблъскваща, е кочата билка. Това растение не се нуждае от специални грижи и дори начинаещ градинар ще се справи с отглеждането му. То цъфти от юли до септември.

СТЪПКА ПО СТЪПКА: КАК СЕ ВАДИ КЪРЛЕЖ

Лавандула

Лавандулата съдържа етерично масло със съединения, които кърлежите не понасят. Също така тя отблъсква комарите с аромата си.

Далматинска лайка

Далматинската лайка съдържа вещества, които са токсични за кърлежите. В допълнение към полезните си свойства, растението има красив външен вид. Тя ще краси градината ви с цветовете си от юни до август.

Розмарин

Розмаринът е известен със своите лечебни свойства. Той също така отблъсква кърлежите. Тази билка не издържа на ниски температури. Препоръчително е да се отглежда в саксия на слънце. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама