Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?


Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?
Снимка: iStock

Зехтинът, наричан още "течно злато", е все по-търсен продукт в световен мащаб. Цената му е почти двойна на обикновеното слънчегледово олио, затова е добре да знаете за какво точно си давате парите. И така, каква е разликата между зехтин и маслиново олио?

Както знаете, зехтинът е олио, получено от плода на маслинови дървета,  но всяка бутилка може да се различава по цена, качество и цвят заради сортовете маслини, които са използвани при направата му. 

Вижте още: В киселото зеле има слуз? 3 причини защо това се случва

Рафинираните зехтини почти нямат миризма, вкус или цвят на маслини, а също така са лишени и от характерната горчивина. Макар тези зехтини да съдържат същото количество полезни за сърцето моно-ненаситени мазнини като екстра върджин зехтина, в тях липсват важните антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които се срещат при другите видове.

Екстра върджин зехтинът се счита за най-висококачественото нерафинирано масло, тъй като не се обработва с химикали, нито съставът му е променян чрез топлинна обработка. Това, което го отличава, е ниската киселинност и отсъствието на сетивни недостатъци. Има много конкретни стандарти, които зехтинът трябва да покрие, за да получи названието "екстра върджин".

Маслиновото масло, често обозначавано на етикета с "olive oil" или "pure olive oil", обикновено е смесица от върджин маслиново масло и рафинирано маслиново масло, като е използвана топлинна обработка или химически вещества. Общо взето, маслиновото масло е с по-ниско качество, неутрален вкус и е подходящо за пържене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама