10 признака, че сте супер интелигентни


10 признака, че сте супер интелигентни
Снимка: iStock/Guliver

Някои личностни качества и черти, които изглеждат незначителни или дори негативни, всъщност показват високото ниво на интелигентност на хората. Ето няколко признака, които разкриват, че сте по-интелигентни от останалите:

1. Заспивате от време на време през деня

Общоизвестно е, че Леонардо да Винчи практикувал полифазен сън. Спял е по 20-30 минути на всеки 4 часа. Защо го е правил? Мозъкът на гениалните хора работи много по-интензивно и скоро се уморява, но и се "зарежда" по-бързо. Затова имате нужда от презареждане. Подремвайте си поне 20 минути през деня.

2. Постоянно дъвчете нещо

Смята се, че дъвченето на дъвка увеличава активността на мозъка и концентрацията, за съжаление само за около 20 минути. Интелигентните хора имат нужда непрекъснато да дъвчат нещо. Дъвченето "отваря" мозъка към размишления и самоанализиране.

7 ЗВЕЗДИ, КОИТО СА ПО-УМНИ, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИТЕ

3. Често отлагате задачите

Голяма част от интелигентните хора отлагат задачите си, което се доказва от много прочути учени. Например, Адам Грант казва, че отлагането е ключът към иновациите. Стив Джобс практикувал отлагане на задачите със стратегическа цел, за да даде възможност на мозъка си да почива, като превключва към други напълно различни дейности.

4. Самоконтролирате се добре

Интелигентните хора умеят да управляват импулсивността си и да подтискат емоциите си. Мислят за последствията, преди да стартират нещо.

5. Осъзнавате колко неща не знаете

Ефектът на Дънинг-Крюгер гласи, че колкото по-умен е един човек, толкова повече се съмнява в собствените си способности. Или просто казано "глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят, че са глупави".

Интелигентните хора не се страхуват да кажат "Не знам", ако наистина не знаят нещо. Затова, ако винаги се съмнявате в собствената си интелигентност и не се срамувате да питате, най-вероятно сте по-интелигентни, отколкото си мислите.

6. Лесно се разсейвате

Ако често се разсейвате от известия от социалните мрежи, кафе паузи или дори по време на разговори, сте по-умни от другите хора. Поне така казват учените. Колкото по-трудно е на един човек да се концентрира, толкова по-интелигентен е той. Причината е, че е трудно да се поддържат високите мозъчни нива под контрол.

5 МАЛКИ ДЕТАЙЛА, КОИТО РАЗКРИВАТ МНОГО ЗА ЛИЧНОСТТА ВИ

7. Нощна сова сте

В проучване, публикувано в списание Personality and Individual Differences, се описва връзката между детската интелигентност и навиците на заспиване, проучвани сред хиляди млади хора. По-интелигентните хора стават късно през делничните и празнични дни и предпочитат да си лягат след полунощ. Мозъчната активност е толкова висока, че подлага на изпитание и изкарва от равновесие нормалния биоритъм.

8. Любознателни сте

Учени от Лондонския университет по психология твърдят, че "ако едно дете е по-любознателно в сравнение с това, което учи всичко наизуст, ще стане новатор, когато порасне". Професор Томас Чаморо-Премузик обяснява в списание "Харвард Бизнес Ревю" как любопитството и "гладният ум" ни правят по-умни. Той твърди, че "любознанието кара детето да се интересува повече от наука и изкуство като средство на познание и самоизразяване".

9. Имате чувство за хумор

Хуморът влияе на интелектуалните способности, поддържа мозъка и нервната система в добра форма и ни прави по-интелигентни.

10. Тревожите се прекалено много

Хора, които са по-интелигентни, са склонни да се притесняват повече и да се тревожат по-често. Това се обяснява с факта, че размишляват по-надълбоко за последствията от действията си и да се убедят, че всичко се развива по-най-добрия начин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама