3 постни ястия за Бъдни вечер


3 постни ястия за Бъдни вечер
Снимка: supichka.com

Ако следвате традициите, на трапезата на Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7. Ето и нашите 3 предложения.

Боб чорба по традиционна рецепта

Необходими продукти:

1 чаена чаша боб

1 морков

1 глава лук

1 чушка

1 чаена лъжица джоджен

1 чаена лъжица червен пипер

1/2 чаена лъжица мащерка

Начин на приготвяне:

Има един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.

Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. ! Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Дайте шанс на боба – сложете сол накрая! ;)

Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.

След като бобът е поомекнал слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 мин бобът би трябвало да е готов, но гаранция няма! Трябва да го пробвате! И когато ви се види достатъчно мек, то бобът вече е готов.

Пълнени чушки с ориз

чушки с ориз

Необходими продукти:

10 броя чушки

1 чаена чаша ориз

3 стръка праз

4 скилидки чесън

4 броя домати

3 броя дафинов лист

1 чаена лъжица червен пипер

1/2 кафена чаша олио

2 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре ориза, а праза / лука почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган, или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете праза / лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете ½ чаена лъжица сол и червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата.

Идва моментът, в който трябва да напълните чушките със сместа. За целта използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно.

В тавата, в която ще печете чушките изсипете консервата домати, или нарязаните на кубчета домати, ако ползвате пресни. Добавете останалата ½ чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето. Постните чушки пълнени с ориз са готови, когато доматения сос се е сгъстил, а оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни.

Содена питка

содена питка

Необходими продукти:

2 1/2 чаена чаша брашно

1 чаена лъжица хлебна сода

1 чаена лъжица сол

1 чаена лъжица мед

1 1/3 чаена чаша газирана вода

50 грама семена по избор

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.

Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама