4 груби грешки при приготвянето на сладко


4 груби грешки при приготвянето на сладко
Снимка: iStock/Guliver

Нима има човек, който да не обича вкусни мекички или пържени филийки, намазано със сладко? Може би в магазина грабвате първото бурканче, което видите, без да се замисляте, но истината е, че вкусът на домашно приготвеното сладко е несравним. Много домакини обаче допускат грешки при приготвянето му, макар да не изглежда особено трудна задача.

1. Не правите разлика между сладко, мармалад и конфитюр

Това може да обърка сериозно консистенцията, както и пропорциите. За сладкото се използват най-хубавите плодове, тъй като в него те са цели или нарязани на едро. Самото варене трябва да става изключително внимателно, за да се запази целостта на плодовете.

Мармаладът изисква по-малко количество захар и е с по-гъста консистенция без отчетливи плодове. В сравнение със сладкото, конфитюрът има по-гладка текстура, леко желирана, но е доста по-сладък на вкус от мармаладите.

2. Търсете узрели, а не презрели плодове

Това, с което трябва да се съобразите, е степента на узрялост – търсите добре узрели, но не презрели плодове, защото колкото по-узрял е един плод, толкова по-ниско е нивото на киселинност и пектин в него, което се отразява на качествата на сладкото.

3. Не забравяйте да добавите киселина

Ако добавете малко прясно изстискан сок от лимон или ябълков оцет, това ще балансира вкуса.

4. Използвате алуминиева тенджера

Заради киселините, които се намират в плодове, алуминият има склонност да се окислява. Затова най-добре използвайте емайлирана или стоманена тенджера.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама