Стара и изпитана рецепта за домашно сладко от смокини


Стара и изпитана рецепта за домашно сладко от смокини
Снимка: iStock

Смокините са не само много вкусни, но и здравословни (вижте ТУК 6 невероятни ползи от консумацията им). Днес ще ви покажем как да ги съхраните за зимата под формата на домашно сладко.

Необходими продукти:

1 кг смокини

1 кг захар

5 гр лимоненена киселина (1 чаена лъжичка)

1 прахче ванилия или няколко листенца индрише

Начина на приготвяне:

Избират се дребни полуузрели смокини. Измиват се и се обелват внимателно, за да не се разкъсат. Всяка обелена смокиня се потапя в разтворената в 1/2 чаша вода лимонена киселина и се оставя в по-дълбок сък. Отгоре се изсипват захарта и останалият разтвор от киселината. След 24 часа се варят на средно силен огън, като образувалата се пяна се отстранява внимателно. Когато капка от сиропа, капната върху суха порцеланова чиния, остава като топче и не се разлива, сладкото се сваля от огъня и се ароматизира с ванилия или индрише. Когато изстине, се налива в бурканчета, които хубаво се затварят и се прибират на сухо място.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама