6 невероятни ползи от яденето на смокини


6 невероятни ползи от яденето на смокини
Снимка: iStock

Смокините с право се наричат райският плод на Средиземноморието. Техните лечебни части са плодовете, млечният сок, листата и кората на дървото. Изсушената версия на смокините се смята за супер храна, която е достъпна целогодишно, но едва ли може да надмине сочните плодове.

Суровите смокини съдържат до 80 процента вода и тъй като стимулират енергията, най-добре е да ги консумирате сутрин.

Ето ползите от консумацията им:

1. Понижават кръвното налягане

Смокините са чудесен източник на калий, който помага за понижаване и регулиране на кръвното налягане. Минералът калий е слабо достъпен в храната и е необходим за функционирането на организма. Много хора страдат от дефицит на калий в резултат на повишена консумация на сол.

2. Помагат при отслабване

Смокините са добър източник на диетични фибри, които подобряват храносмилането и ни дават усещане за ситост за дълго време, като по този начин ни помагат да отслабнем. Смокините съдържат повече разтворими и неразтворими фибри от другите плодове. Разтворимите фибри понижават също холестерола в кръвта. В 100 грама смокини има само 74 калории.

10 ПОЛЗИ ОТ ЯГОДИТЕ, ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

3. Намаляват кръвната захар

Смокиновите листа понижават кръвната захар. Листата могат да се използват не само при приготвянето на различни ястия, но и при приготвянето на чайове. Някои изследвания показват, че смокините помагат за регулирането на захарта при хора с диабет тип 1.

4. Помагат за добро настроение

Те съдържат голямо количество витамин В комплекс, който дава енергия на тялото ни, осигурява еластичност на кожата и силни мускули. Друго предимство на витамин В комплекс е, че той подобрява мозъчната функция и по този начин концентрацията и паметта и подобрява общото ни настроение. Ако безсънието е резултат от вашето недоволство, смокините, поради високото си съдържание на магнезий, могат да помогнат.

ТЕЗИ 12 ХРАНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДАТ ОТ ВСЯКА ЖЕНА

5. Помагат при кожни израстъци

В народната медицина смокините се считат за чудесен помощник при проблеми с кожни израстъци, като брадавици. Достатъчно е да разположите половинката от пресния плод върху тялото, където е проблемът, да го оставите за една нощ и сутринта да изплакнете с топла вода. След това премахването на проблема е по-лесно и ако е необходимо, можете да повторите процедурата до 5 пъти.

6. Съдържат изобилие от витамини и минерали

Високите концентрации на глюкоза и фруктоза са по-здравословни заместители на бялата, индустриална захар. Съдържат много желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, витамини В6, Е, С и витамин А. Те също са богати на бета-каротин, затова се препоръчва да консумирате смокини няколко дни преди слънчеви бани. Съдържат високо съдържание на вода и естествени захари, така че са полезни при възстановяване след изтощение и детоксикация.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама