7 груби грешки, които всички допускаме при готвенето на картофи


7 груби грешки, които всички допускаме при готвенето на картофи
Снимка: iStock/Guliver

Нима има някой, който не обича картофи? Да, знаем, че те влизат в клуба на храните с висок гликемичен индекс и съвсем не помагат за добрата ни форма, но пък са толкова вкусни, питателни, а и могат да се похвалят с витамин С и други полезни вещества. Но за да се запазят всички тези витамини и минерали, разбира се, е важно да готвим картофите правилно. Ето кои са типичните грешки, които всички допускаме при приготвянето им.

1. Не премахваме позеленялата част от тях

В случая това е най-опасната част от картофите. Позеленяването им означава, че в тях се е натрупал соланин. Неговият синтез се активира под въздействието на слънчевата светлина. Най-добре такива картофи да се изхвърлят. 

2. Слагаме картофите в незагряла мазнина

Първо загрейте тигана, след това изсипете необходимото количество олио върху нагорещената му повърхност. Изчакайте олиото да се нагорещи достатъчно и едва след това сложете нарязаните картофи. 

ТЪНКОСТИ ПРИ ПЕЧЕНЕТО НА АГНЕШКО

3. Не изплакваме нарязаните картофи

Нарязаните картофи трябва да се изплакнат с помощта на гевгир и да се изсушат върху хартиена кърпа, за да се премахне излишното нишесте от тях. Не прескачайте тази процедура. Тя е задължителна при приготвянето на пържени картофи.

4. Винаги белим картофите

Всички най-полезни вещества в картофите са концентрирани в кората им и директно под нея. Белейки ги, ние просто доброволно се отказваме от тях. Освен това, по време на готвене, минералите и витамините под въздействието на висока температура се разграждат много по-бързо, когато картофите са белени.

5. Заливаме ги с гореща вода

Наистина варенето по този начин е по-бързо. Но в случая по-бързо се нагрява повърхността на картофа и докато се нагрее неговата вътрешност, горната му част се напуква.

6. Варене в солена вода

Факт е, че солената вода достига по-бързо до точка на кипене. Но в случая солта трябва да се прибавя единствено след кипването на водата. В противен случай картофите ще поемат твърде много натриев хлорид.

7. Печем картофите заедно с пилето

Ако започнете да печете картофи с пиле, тогава месото ще бъде готово след 30-40 минути, а картофите - сякаш току-що са поставени във фурната. В случая е добре предварително да сварите картофите във вряща вода за 3-5 минути и едва след това да ги добавите към суровото пиле. Така ястието ще се изпече равномерно и двата продукта ще достигнат кулинарна готовност по едно и също време. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама