Черешов пай

  • Черешов пай
    Дата: Снимки: harryandlexy.com
Дата: 20.06.2018 Снимки: harryandlexy.com
Iwoman.bg

В сезона на черешите ви черпим с този пай. Приготвянето му е изключително лесно и просто няма какво да му се обърка

Необходими продукти:

200 гр брашно

125 гр масло

75 гр смлени бадеми

40 гр захар

1 яйце

2 с.л. прясно мляко

Продукти за черешовата плънка:

350 гр череши

100 гр захар

1 с.л. нишесте

сокът на един лимон

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа. Добавете захарта и смлените бадеми.

Нарежете маслото на кубчета и ги прибавете.

С дървена бъркалка разбъркайте съставките, така че да се получат маслени трохи.

Добавете яйцето и с ръце омесете меко тесто. Разделете тестото за пая на две топки и ги увийте в стреч фолио. Сплескайте ги малко и приберете в хладилника за половин час. През това време направете плънката.

Приготвяне на черешовата плънка:

Изчистете черешите от костилките и ги сложете в средно голяма тенджера.

Прибавете всички останали продукти.

Загрейте котлона на умерена температура и непрекъснато разбърквайте черешите, за да не загорят. След около 15 минути, когато течността се е поизпарила и черешите са омекнали, отстранете от котлона.

Сглобяване на черешовия пай:

Загрейте фурната на 180°C с вентилатор.

Намазнете форма за печене на пай.

Вземете половината от тестото и го разточете до желаната от вас дебелина. Недейте да го разточвате прекалено тънко, защото ще омекне от черешовата плънка. След това го поставете във формата за печене и натиснете по ръбовете.

Сипете черешовата плънка отгоре и я разстелете равномерно навсякъде.

Разточете другата половина на тестото и покрийте пая като с пръсти леко натискате по ръба, така че да залепне хубаво. Ако пък искате, можете да нарежете разточеното тесто на ленти и да ги преплетете.

С четка намажете тестото с прясното мляко.

Печете около 25 минути, до получаването на хубав златист цвят.

Източник: harryandlexy.com

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.