Лучник


Лучник
Снимка: supichka.com

Лучник можете да приготвите с кромид лук, праз или да ги комбинирате. Тази  рецепта е подходяща за постите коледните пости.

Необходими продукти:

500 грама брашно

7 грама суха мая

2 чаени лъжици сол

2 чаени лъжици захар

3 супени лъжици зехтин

За плънката:

2 глави лук

3 стръка праз

1/2 кафена чаша олио

2 чаени лъжици червен пипер

1 чаена лъжица чубрица

2 домата

Необходими продукти:

В купа изсипвате захарта и маята и добавяте 250 мл топла вода. Разбърквате добре и оставяте за около 10 минути докато шупне и втаса. Пресявате брашното, добавяте солта, добавяте и втасалата мая и олиото и омесвате до получаване на меко тесто. Включвате фурната на 50 градуса, слагате тестото в купа, намазвате го с олио и го оставяте във фурната докато удвои обема си.

Докато тестото втасва подгответе плънката на лучника. Почистете и нарежете лука и праза на ситно. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорежи добавете нарязаните лук и праз. След като омекнат добавете почистения и нарязан на ситно домат/доматеното пюре, както и подправките. Добавете и 1 равна чаена лъжица сол и разбъркайте добре.

След като тестото е втасало го разделете на две части едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори. Намажете малка тава с олио и с сложете в нея по-голямата кора, като имате предвид, че трябва да кората да е толкова голяма, че да излиза от тавата. Изсипвате плънката, слагате върху плънката втората кора и накрая запечатвате лучника, като "залепяте" останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да намажете лучника с разбито яйце.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама