Родопски клин

  • Родопски клин
    Дата: Снимки: vkusnoteka.bg
Дата: 10.01.2020 Снимки: vkusnoteka.bg
Iwoman.bg

Родопският клин е традиционна българска баница от района на Родопите. Приготвя се с домашно точени кори и плънка от ориз, яйца и сирене. Изпържва се в тиган с обилно количество масло. Ухае фантастично. Коричката отвън става много хрупкава и вкусна, а плънката мека и ароматна. Плънката може да бъде също така със спанак или коприва.

Необходими продукти:

100 мл студена вода

1 с.л. ябълков оцет

1 непълна ч.л. сол

200 г брашно

още малко брашно за разточване

продукти за плънката:

1 ч.ч. едрозърнест ориз

2 и 1/2 ч.ч. вода за сваряване на ориза

2 яйца

200 г сирене

80 г масло

Начин на приготвяне:

Сварете ориза във водата до готовност. Охладете напълно. В купа чукнете две яйца, натрошете сиренето и добавете ориза. Разбъркайте плънката добре.

В купа налейте 100 мл. студена вода и добавете солта и оцета. След това започнете малко по, по малко да добавяте брашното, като разбърквате с лъжица. Прехвърлете на плота и омесете меко и леко лепкаво тесто. Оставете го да почине 10-тина минутки, след това го разделете на две топки, една по-голяма и една по-малка. По-голямата ще ползваме за дъно, а по-малката за капак на плънката.

Разточете двете кори до много тънко, така че диаметърът на голямата да покрие дъното и стените на тигана, в който ще печете клина, а малката кора само, колкото да покрие дъното.

Намаслете обилно дъното на тигана и го включете на средна степен. С помощта на точилката прехвърлете голямата кора в тигана, като се стараете да покриете дъното и стените му. Излейте плънката отгоре и заравнете. Покрийте с втората кора. Отрежете с малък нож излишното тесто по стените, след като прищипете тестото.

Печете около 15 минутки от едната страна, след това захлупете с голям поднос и внимателно обърнете клина върху него. Отново обилно намаслете тигана с масло и нежно плъзнете клина обратно в тигана, този път да се запече от другата страна.

Докато се пече намажете хрупкавата коричка с масло. Когато се запече и отдолу плъзнете в поднос или върху дъска готовия клин. Намажете го топъл с масло. Оставете го да почине 10 минути и го разрежете.

Източник: vkusnoteka.bg

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.