Апетитна запеканка за Великден


Апетитна запеканка за Великден

Великден е след по-малко от седмица, а трепетната подготовка около събитието вече тече с пълна сила. Днес ви предлагаме една изключително оригинална рецепта, която ще внесе празничен дух на великденската ви трапеза. Запеканката във форма на великденско зайче може да ви служи и като предястие, поднесено на всеки гост като самостоятелна порция, и като вкусна разядка, от която всички празнуващи да топят.

Необходими продукти ( за една порция):

една голяма питка

2 багети

1 опаковка заквасена сметана

1 опаковка крема сирене

100 грама бял чедър, моцарела или обикновен кашкавал

200 грама бекон

4-5 броя аспержи

пресен лук

Начин на приготвяне:

Разрежете питката в горната част, така че да се получи нещо като „калпаче“. По-дълбоката, долна половина издълбайте с лъжица, така че да направите място за плънката. Останалата горна част декорирайте с няколко резенчета морков за очи и носле и листенца пресен лук за мустачки. За да направите заешките ушички, ще имате нужда от 2 багети или 1 франзела, която да разрежете по средата.

Втората стъпка от рецептата е да приготвите плънката. Задушете аспержите за няколко минути, за да сте сигурни, че няма да са сурови (5-6 минути в микровълнова фурна са напълно достатъчни). Нарежете бекона и лука на малки кубчета. Ако използвате кашкавал, най-добре го настържете на ситно ренде. За тези от вас, които са избрали моцарела, тя трябва да е нарязана на кръгчета. В купа смесете всички съставки, като ги разбъркате добре с лъжица.

В предварително издълбаната „хлебна купичка“ поставете сместа внимателно. Можете да овкусите със сол и черен пипер по желание. Печете на загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути. Можете да поднесете с предварително нарязани филийки хляб или просто да използвате багетите, служещи като заешки ушички.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама