Есенно изкушение: Крем карамел с тиква


Есенно изкушение: Крем карамел с тиква
Снимка: iStock

Есента дойде, а с нея и едни от най-вкусните ястия за сезона. А този крем карамел с тиква е десерт, с който ще очаровате всички.

Необходими продукти за крем карамел с тиква: 

1 кг цигулка тиква

2 с.л. захар

1 ч.ч вода

1 ч.л. масло

За карамела:

150 г захар

За крема:

1 л прясно мляко 

8 яйца 

2 пакетчета ванилия 

150 г захар 

Вижте още: Жесток домашен яйчен крем за еклери

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата и нарежете на парчета с дебелина 1 см. Намажете тава с малко масло, подредете парчетата, посипете с две лъжици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути до омекване.

Направете карамела, ползвайки керамичен или тефлонов тиган. За целта разстелете захарта върху съда, сложете го на котлона и разтопете до златист карамел. Важно е да не се бърка захарта, защото ще стане на бучки. Леко с ръка повдигайте и раздвижвайте тигана, докато се стопи.

Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър не повече от 26 см. Ако ползвате по-широка тава, кремът ще стане плосък и няма да се получи височина. Разстелете карамела по цялото дъно, като леко завъртате и накланяте тавата. Не го пипайте, карамелът е много горещ!

Готовата тиква извадете и внимателно преместете парчетата тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да изплуват на повърхността, като залеете с крема. Оставете да се охлади.

Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и ванилията, разбъркайте, докато се разтопи. Млякото трябва да е топло, но не горещо.

Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка струя сипете по малко от млякото, като бъркате непрекъснато, така че да изравните температурите на двете смеси и да не се пресекат яйцата.

Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената смес внимателно при млякото, пак при непрекъснато разбъркване. Вземете цедка и задължително прецедете сместа. Сипете получената смес внимателно в тавата върху тиквата и карамела.

Поставете крем карамела във фурната, пуснете на 160 градуса и печете за час до стягане и златист цвят. Извадете, охладете и приберете в хладилник.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама