Ето така се приготвя най-вкусната луканка


Ето така се приготвя най-вкусната луканка
Снимка: iStock

Вижте как сами да си приготвите домашна луканка.

Необходими продукти:

1 кг крехко свинско месо

250 гр сланина

500 гр телешко месо

25 гр сол (2 с.л.)

20-25 зърна черен пипер

3 гр кимион (1/2 чаена лъжичка)

5 гр захар (1 чаена лъжичка)

сухи говежди или свински черва

Начин на приготвяне:

Месото се накълцва на ситно, а сланината се нарязва нан кубчета. Към тях се прибавят солта, захарта и ситно скълцаните черен пипер и кимион. Сместа се омесва добре и се оставя да престои 24 часа в хладилник. С нея се напълват предварително нарязаните черва, след което краищата се завързват със здрав конец. Луканките се окачват на проветриво място са съхнат, като през 1-2 дни се пресоват с дебела точилка или бутилка, докато добият плоска форма. След изсушаването се увиват в хартия и се посипват с дървена пепел или сухи стърготини (може да пропуснете това и да ги държите в хладилник). Така се съхраняват 6-8 месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама