Това запечено ястие с тиквички и кайма е вкусно и лесно за приготвяне. Невероятна вечеря тип „всичко в едно“!
Необходими продукти:
700 г тиквички, нарязани на кръгчета, осолени + подсушени
1 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана на кубчета
250 г гъби, нарязани на кубчета
по 1/2 ч.л. сол, чесън на прах + лук на прах
500 г кайма (най-добре смес)
по 1/2 ч.л. сол, чесън на прах, лук на прах + червен пипер
1 чаша сос маринара
1½ чаши настъргана моцарела
2 с.л. настърган пармезан
Още: Рецепта с тиквички, в която ще се влюбите
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C.
Загрейте зехтина в голям тиган на средно силен огън. Задушете лука за 2-3 минути. Добавете гъбите и задушете за 4-5 минути. Добавете солта, чесъна на прах, лучения прах и разбъркайте, за да се покрият. Прехвърлете в чиния и оставете настрана.
След това в същия тиган сложете каймата и използвайте дървена лъжица, за да раздробите, докато престане да е розово. Добавете солта, чесъна на прах, лучения прах, червения пипер и разбъркайте, за да се покрият. Опитайте и добавете още, ако е необходимо.
В тава с размери 23х33 см добавете тиквичките, сотираните гъби, каймата, соса маринара, 1 чаша настъргана моцарела, сол, черен пипер на вкус и разбъркайте до хомогенизиране. Поръсете с пармезан. Печете 30 минути, извадете от фурната и поръсете с останалата моцарела и печете, докато се разтопи.
Още: От тефтера на баба: Лятна манджа за нула време