Груби грешки при приготвянето на телешко месо


Груби грешки при приготвянето на телешко месо
Снимка: iStock/Guliver

Често допускаме грешки при приготвянето на телешко месо, които ни пречат да се насладим на вкуса му. То е малко по-специфично и трябва да бъдем много внимателни с обработката и готвенето му.

Ето кои са основните грешки, които се допускат в кухнята, когато се приготвя телешко месо:

Грешки при печенето на месото

Основният проблем защо печеноТО месо е сухо - погрешно парче. То не трябва да е прекалено дебело, защото няма да се сготви добре. Ни нито и прекалено тънко, за да не остане сухо.

Самата рецепта също има голямо влияние върху резултата. Месото трябва да бъде покрито със сосове, зеленчуци и подправки, както и с масло- така ще бъде крехко и сочно.

Важно е да не се готви при ниска температура, в противен случай просто ще изсъхне.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ГОТВЕНЕТО НА ПИЛЕШКО МЕСО

Грешки при продължителността на готвене

За да не допускате подобна грешка, хубаво е да знаете кои са основните степени на опичане. Времето за достигане на всяка степен се определя на база големината на стека. За начинаещи любители на говеждото месо препоръчваме дебелината да е около 2 – 2,5 см.

Rare (недопечено) – месото се изпича двустранно за 1 минута, като целта е да хване коричка и леко да покафенее. Крайният резултат е стек с мека структура при натискане, а вътрешноста е сочна и кървава.

Mеdium Rare (средно недопечено) – продължителността на изпичане на месото се определя от дебелината на стека – варира в интервала от 2 до 2,5 мин за всяка страна. Крайният резултат е стек с дебела и оформена коричка, а вътрешността е розово-кървава.

Medium (средно опечено) – месото се изпича по 3 минути от всяка страна. Това е най-предпочитаният вариант в ресторантите. Има много добре изпечена външна част, а вътрешността е кървава, тя е около 40-50 % в зависимост от дебелината на стека.

Mеdium Well-done (средно към добре опечено) – месото се изпича за 4 минути от всяка страна или една идея преди да е готово. Цветът е кафяв, но има и леки розови нюанси във вътрешността на стека.

Well-done (добре опечено) – месото се изпича за около 5 минути от всяка страна, като от значение е дебелината. Стекът е напълно изпечен, има кафява коричка и липсват розови оттенъци. При разрязване не потича кръв и в този случай месото е по-жилаво и сухо.

Грешки при използването на подправки

Не прекалявайте с тях, крайният резултат може да е разочароващ. Като изключим солта, която прониква вътре в месото, всички останали, като например черния пипер, остават по повърхността на стека и поставяйки ги на скара може да ги превърнем във въглен още преди месото да е готово.
Маринатите също са от значение, особено когато желаем стекът ни да е крехък и вкусен. Ако основата на маринатата е кисела (напр. оцет или вино), освен че прониква във вътрешността на месото, съставките ѝ довеждат и до разлагане на голяма част от протеините.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама