Гръцка мусака


Гръцка мусака

Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!

Необходими продукти:

3-4 броя патладжан около 1 кг

1/2 кг телешка кайма

1 глава лук

1-2 скилидки чесън

3-4 домата около 500 грама

1 кафена чаша бяло вино

няколко стръка магданоз

120 грама кефалотири (гръцко сирене)

1/2 ч.л. канела

черен пипер на вкус

сол на вкус

зехтин

500 мл прясно мляко

2 с.л. брашно с връх

1 с.л. масло

1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на шайби се оставят в подсолена вода за около 20 минути, за да не бъдат горчиви.

След това се подсушават, нареждат се в тава върху хартия за печене и се намазват с четка със зехтин. Пекат се около 20 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.

През това време лукът и чесънът се задушават в малко зехтин, добавя се каймата и се разбърква с домакинска тел, докато стане на трохи. Добавя се сол, черен пипер, канела, бяло вино, домати и магданоз. Сместа се оставя да къкри около 45 минути, докато се редуцира.

За бешамела маслото се смесва с 1 с.л. зехтин и се загрява. Добавя се брашното и се бърка интензивно с телена бъркалка, докато се позапържи около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя млякото и се бърка интензивно, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.

В тавичка се нареждат един ред патладжани, след това един ред сос с кайма и малко сирене. След това се слага следващият ред патладжани и останалата кайма, при мен останаха още малко патладжани и сложих и тях. Залива се със сос бешамел и отгоре се поръсва останалото сирене.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.

Ако искате мусаката да се реже на правилни парчета и да не се разтича, трябва да я оставите за една нощ в хладилника.

Източник: merudia.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама