Истинско изкушение: Шоколадов десерт със солен карамел


Истинско изкушение: Шоколадов десерт със солен карамел
Снимка: Istock

Чудите се как да зарадвате семейството си или да впечатлите гостите си? Този шоколадов десерт със солен карамел ще ги остави безмълвни и много доволни.

Необходими продукти за шоколадов десерт със солен карамел:

200 г масло, плюс за намазване

100 г черен шоколад

100 г шоколад с 50 процента какао

400 г меки карамелени бонбони, разтопени на пара или в микровълнова

1 ч. л едра морска сол, плюс за поръсване

200 г кафява захар

4 яйца

130 г гладко брашно

50 г какао на прах

Вижте още: Шоколадови сладки само с 3 съставки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете меките карамелени бонбони на пара или в микровълнова. Намаслете и застелете тава с размери 23 х 23 см с хартия за печене.

Разтопете 200 г масло в средна купа, начупете тъмния шоколад и шоколада с 50 процента какао в купа, след това свалете купата от котлона и изчакайте шоколадът да се разтопи и смеси.

В малка купа смесете 175 г разтопен карамел и 1 чаена лъжичка морска сол. Останалите разтопени карамелени бонбони се поставят в голяма купа с 200 г захар и 4 яйца и се разбъркват с електрически миксер или се разбиват до гладка смес. Разбийте сместа от шоколад и масло в него.

В друга купа смесете 130 г обикновено брашно, 50 г какао на прах и малко сол, след което ги пресейте в шоколадовата смес. Разбъркайте за кратко до гладкост. Изсипете половината от тестото във формата и го изравнете с шпатула.

Върху тестото се разстила половината солен карамел на 5 дебели ленти на равно разстояние. С лъжица добавете останалото тесто и го загладете, но внимавайте да не настъпите лентичките карамел. Намажете горния блат с карамел, както първия блат. Използвайте клечка за зъби, за да направите четири или пет разреза перпендикулярно на карамелените ленти, за да създадете мраморна шарка и поръсете с още малко сол.

Печете 25 до 30 минути или докато сладкишът втаса и започне да образува коричка. Оставете да изстине напълно в тавата, след което нарежете на квадрати и сервирайте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама