Качамак като от едно време


Качамак като от едно време
Снимка: iStock

Качамакът се приготвя от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Ястието е подобно на италианската полента и на румънската мамалига. Ето как най-често се приготвя в България.

Необходими продукти:

1 кг царевично брашно

3 л вода

малко сол

600 гр натрошено сирене

200 гр краве масло

100 гр сланина

червен пипер

Начин на приготвяне:

Във вряща вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която да излиза парата. След като ври 1 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се прибавят запържените до златисто пръжки от сланината. Поръсвате с червен пипер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама