Карамелизиран ябълков сладкиш


Карамелизиран ябълков сладкиш

Ябълките са един от най-обичаните плодове през есента. Днес ще ви представим вкусен десерт с тях.

Необходими продукти:

15 средно големи ябълки

250 гр палмова захар

2 ч.л. канела

2 ч.л. индийско орехче

1 ч.ч. овесено брашно

1/2 ч.ч. брашно от лимец

1 ч.ч. оризово брашно

2-3 с.л. конопено брашно

1 пакетче бакпулвер

щипка сол

2 с.л. краве масло или кокосово масло

100 мл разтопено краве масло, кокосово масло или друга растителна мазнина. 

шепа кедрови ядки или орехи

Начин на приготвяне:

Обелете първо 10 ябълки. Разполовете ги и вниматело изчистете семките и дръжките, така че да се запазят цели половини. Нарежете ги на полумесеци. Остатъците от крайчетата събирайте в отеделна купа.

Разтопете 2 с.л. масло в тава с диаметър от около 25 см и поръсете обилно със захар - около 4-5 с.л.

Остатъците ябълка, без кори, семки и дръжки, с малко вода сложете в блендер или купа с пасатор. Необходимо ви е около една чаена чаша и половина ябълково пюре. Ако остатъците не са достатъчни, обелете още някоя ябълка. Смесете пюрето с останалата захар.

В купа смесете брашната с подправките, солта и бакпулвера. Отгоре изсипете ябълковото пюре и разтопеното масло. Разбъркайте с дървена лъжица до получаването на гъста, но не много лепкава смес. Ако е много рядка, сложете още малко брашно – без значение какво.

Разпределете върху ябълките.

Печете около час на 160 градуса. С клечка за зъби проверете дали е готов. Боцнете сладкиша - ако по клечката не остава нищо, може да го извадите.

Оставете да поизстине за около 15 минути. Прокарайте внимателно тънък нож покрай стените на тавата и след това обърнете в чиния за сервиране.

Запечете кедровите ядки на тиган. Сладкишът може да бъде сервиран топъл или студен. Поръсете с кедрови ядки и добавете топка сладолед или заквасена сметана.

Източник: sundaybakeclub.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама