Карамелизирана сьомга


Карамелизирана сьомга
Снимка: cooks-and-bakes.com

Във виетнамската кухня се готви с много подправки, а именно те създават букет от вкусове и аромати. Винаги търпи импровизации, но някои от съставките са основополагащи за тази рецепта. Можете да замените рибата с друг тип филе без кости, но без лимонена трева, джинджифил и рибен сос, няма да се получат нещата.

Необходими продукти:

за рибата:

500 г филе от сьомга или котлети, но тях трябва предварително да обезкостите и нарежете на кубчета

2 с.л. олио

3 с.л. захар

2 скилидки чесън

1/2 глава кромид лук

4 с.л. рибен сос

1 ч.л. черен пипер

1 стрък лимонена трева

колкото орех корен пресен джинджифил - настърган

1 малка люта чушка, ако обичате по-пикантно

за ориза:

около 250 г жасминов ориз

сол и вода

Начин на приготвяне:

Ако сте купили филе, това е по-добрият вариант, тъй като лесно можете да отстраните големите костици. При котлетите ще трябва да отстраните кожата и основната кост. Нарежете рибата на едри парчета, сложете я в купа или в дъното на тенджерка. През това време направете карамела.

В малък съд (джезве, малка тенджерка) сложете олиото и захарта. Загрейте сместа на слаб огън, но не разбърквайте, докато захарта се разтопи. Олиото и карамелът ще започнат да се отделят (както ако смесите зехтин с балсамико), така че това да не ви плаши. Когато карамелът добие светло кафяв цвят, веднага се добавят нарязаните на ситно чесън и лук и сместа се оставя да къкри, докато лукът пусне вода и карамелът се разтопи напълно.

Рибата се залива с карамеления сос. Ако рибата е студена, а карамелът горещ при изливането му, той може да се втвърди. Но това не бива да ви стряска, просто продължете да добавяте продуктите и разбъркайте. Добавят се рибения сос и черния пипер. Разбърква се и се оставя добре, покрива се с фолио и се прибира в хладилника за 1 час да се маринова.

След час извадете маринованата сьомга от хладилника. Сложете дълбок тиган на котлона и сложете парчетата в нея. Ако имате с незалепващо покритие, ще е още по-добре, за да не загори. Гответе парчетата риба около 5 минути от всички страни до побеляване. Добавете нарязаната на ситно лимонена трева, лютата чушка и настъргания джинджифил.

Поднесете със сварен жасминов ориз, сварен с малко сол.

Източник: cooks-and-bakes.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама