Картофен пай с бекон, лук и яйца


Картофен пай с бекон, лук и яйца
Снимка: Istock

Тази традиционна литовска рецепта обикновено се сервира с ябълково пюре, заквасена сметана или резени бекон и може да се яде като основно ястие или като гарнитура.

Необходими продукти за картофен пай:

230 грама нарязан бекон

1 голяма глава лук, наситнена

5 големи яйца, разбити

160 мл мляко

200 мл неподсладено кондензирано мляко

1/1/2 ч. л сол

60 г овесени ядки

2 кг и 200 грама картофи, обелени и настъргани

Вижте още: Рецепта, която трябва да пробвате: Запечен лук със сметана и пармезан 

Начин на приготвяне:

За печения картофен пай с бекон, лук и яйца загрейте фурната на 176 градуса. Намажете огнеупорна форма с олио и оставете настрана.

В голям тиган запържете бекона и лука до златисто кафяво и се карамелизират. Оставя се в тавата и не се отцежда от мазнината. Оставете купата настрана да изстине.

В голяма купа смесете яйцата, млякото, неподсладеното кондензирано мляко, солта и овесените ядки. Добавете сместа от бекон и лук и мазнината. Разбъркайте, докато се смесят добре. С помощта на кухненски робот или на ръка настържете картофите на ситно, като изстискате излишната влага. Работете бързо, за да не почернеят картофите.

Добавете настърганите и отцедени картофи към сместа от бекон и яйца, разбъркайте добре. Изсипете картофената смес в готовия гювеч и печете за час и половина или докато отгоре се зачерви хубаво, а вътрешността стегне, но все още влажна. Извадете пая от фурната и го оставете да почине 5 минути, преди да го нарежете. Сервирайте като гарнитура или като основно ястие със салата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама